Тижневий огляд: переслідування християн (31.03 – 06.04)
  • Втр, 08/04/2014 - 22:23

31 березня повідомляється, що в Алеппо під час Літургії у Вірменську Католицьку Церкву Святої Трійці вцілила ракета. Вона знищила купол храму і вітражі. На щастя, жоден з присутніх на Літургії не постраждав. 

Правозахисники Індії переконані, що надмірна кількість християн і мусульман в індійських в'язницях свідчить про дискримінацію щодо суспільно-релігійних меншин. З статистичних даних виникає, що понад 28 % ув'язнених є послідовниками ісламу, які статистично становлять у суспільстві Індії менше половини цього відсотка (13,4 %). Те ж стосується послідовників Христа: серед ув’язнених їх 6 %, тоді як в країні – 2,3 %.

У Відні у Соборі св. Стефана 37-річний чоловік скинув з мармурового постаменту статую св. Юди Тадея. А у трьох інших церквах були зруйновані статуї святих, скинуті дерев'яні розп'яття і розбиті чаші зі свяченою водою.

Відповідно до інформації за 2 квітня читаємо, що іракські християни від 2003 року зазнають значних переслідувань. Тому вже майже 800 тис. з них залишили країну. Про це повідомив архиєпископ Луїс Рафаель Сако, який прибув до Франції на колоквіум про «Покликання християн Сходу».

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підкреслив, що Україна ніколи не визнає російську анексію Криму. Водночас він назвав питання, які країнам варто обговорювати невідкладно, в тому числі у сфері забезпечення свободи віросповідання.

В Ізраїлі вкотре на стінах християнських будівель з'явилися богохульні написи щодо Ісуса і Марії. Цього разу жертвою вандалів став католицький монастир Дейр Рафат на околиці міста Бейт-Шемеш. Також пошкоджено декілька автомобілів, припаркованих на території монастиря. Це вже не перший такий інцидент за останні місяці. Поліція шукає винних. Швидше за все, вони походять з довколишніх колоній.

3 квітня з’явилося повідомлення про те, що на півночі Нігерії в місцевості Фатуна в департаменті Катціна відбувся черговий напад на християн. Група мусульманських молодиків-фундаменталістів підпалила місцеву церкву св. Ріти. Вони також намагались підпалити школу, що знаходиться при храмі. Це мала би бути відповідь на уявну зневагу пророка Мухамеда і його матері з боку однієї з учительок.

Згідно з інформацією за 5 квітня читаємо, що під час ранкової проповіді у п’ятницю, 4 квітня 2014 р., в «Домі святої Марти» у Ватикані, Папа Франциск знову підкреслив, що сьогодні у світі більше мучеників, як було в часах первісної Церкви, та закликав вірних не боятися нерозуміння і переслідувань. Могутні цього світу намагаються примусити пророків мовчати, але Святого Духа неможливо ув’язнити.

Влада провінції В'єтнаму Дананг хоче захопити землю, що належить католикам у Кон Дау. На цій території мав би виникнути розкішний туристичний комплекс. Останніми днями дійшло до серйозних інцидентів в результаті рішення про виселення звідти сімей та знесення будинків, що належать їм. Експропрійовані зіткнулися з силами громадської безпеки та військом.

6 квітня повідомляється, що в Камеруні група невідомих чоловіків викрала двох священиків з Італії і монахиню з Канади. Італійські ЗМІ припускають, що за викраденням стоять ісламісти з Боко-Харам.