Тижневий огляд: переслідування християн (5.10-11.10)
  • Втр, 13/10/2015 - 00:09

7 жовтня повідомляється, що у Центральноафриканській республіці (ЦАР) в Бангі стався напад на християн на релігійному грунті, в результаті якого загинули від 100 до 200 осіб. Масова бійка відбулася після того, як було знайдено тіло молодого мусульманина. Розлючені мусульмани вирішили, що за вбивством стоять християни і провели каральний напад на віруючих.

Державна агенція, котра наказала християнському подружжю з штату Орегон (США) заплатити двом лесбіянкам $135,000 за відмову бути учасниками їхнього одностатевого «весілля», розпочала легальний процес відбирання їхнього майна.

Мер Львова Андрій Садовий вибачився за слова Ірини Магдиш, голови управління культури ЛМР, яка негативно прокоментувала роль Церкви у житті суспільства.

Відповідно до інформації за 8 жовтня читаємо, що бойовики «Ісламської держави» стратили 20 християн. Перед стратою християн бойовики піддали тортурам 12-ти річного хлопчика, відрізавши йому кінчики пальців. Хлопчик був сином сирійського християнського лідера, - він разом з іншими християнами відмовився відректися своєї віри.

У Туреччині скорочується кількість християнських шкіл. На початок нового шкільного навчального року, щонайменше 24 школи, які належать різним християнським громадам і організаціям та іншим релігійним меншинам Туреччини, можуть бути закриті через те, що існуючі закони обмежують їх в наборі учнів. Найбільш висока небезпека недобору для шкіл грецької православної громади, яка  все більше скорочується.

9 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що у Пакистанському Пенджабі величезна пошесть викрадень і зґвалтувань молодих християнок. Останнім часом тривають судові процеси щодо мусульман, які зґвалтували двох сестер, інша справа стосується зґвалтування 13-річної дівчини-християнки. Двоє дівчат, викрадених торговцями людськими органами, були зґвалтовані, а потім примушені займатися проституцією. На думку юристів, ця ситуація спричинена низьким статусом жінки у переважно мусульманському суспільстві Пакистану і безкарністю виконавців таких злочинів, яких часто підтримує влада і поліція.

Ісламська Держава повідомила про страту ще трьох християн, які належали до Ассирійської Церкви Сходу. Вони були ув'язнені в лютому разом із 250 іншими християнами. Серед викрадених християн 202 все ще перебувають у полоні Ісламської Держави. Джихадисти зажадали за них викуп у розмірі 20 млн доларів.

Не менше, як десять коптів були поранені в сутичці з мусульманами, яка сталася в єгипетському селищі Самалут. Були також розгромлені кілька магазинів і будинків, але, на щастя, обійшлося без вбивств. Конфлікт почався з банальної сварки між молодим коптом і молодим мусульманином. Хвилювання припинилися тільки після прибуття поліції.

Останніми днями локальний конфлікт у Львові набрав національного значення. Близькість місцевих виборів додала масла в вогонь і про конфлікт написали всі провідні ЗМІ. Але попри політичну складову цього «непорозуміння», виходить на поверхню інша, значно небезпечніша реальність – відкрита та безпідставна війна з УГКЦ на теренах Галичини.

Згідно з інформацією за 10 жовтня читаємо, що Асія Бібі, засуджена до смерті в Пакистані за богохульство на пророка Мухаммеда, перебуває в жахливих тюремних умовах. Цю в'язницю прийнято називати «пекельною дірою». За словами свідків, Бібі постійно перебуває під тиском, її змушують прийняти іслам і відмовитися від християнської віри. У випадку, якщо Асія Бібі хвалитиме Аллаха, попросить вибачення, то тиск на неї знизиться.

Спостерігаючи сьогоднішній світ, що творять значною мірою засоби масової інформації, здається, що бути християнином у суспільному житті неможливо, або принаймні дуже важко. Тому в Люблінському католицькому університеті організували зустріч в основному для молодих людей, під час якої заохочували відчути відповідальність. Тема була: «Твоє майбутнє ти вирішуєш сам. Християнин у суспільному житті».

О. Юстин Бойко висловив свою думку про львівську (і не тільки) світськість. Вже віддавна зауважую, що коли починаєш говорити про Бога, Церкву і патріотизм чи націоналізм, потоком шумних вод піднімаються голоси про середньовіччя, відсталість. У Львові це вже стає нормою для багатьох. Виглядає, так звані європейські цінності прийшли до цього королівського міста в найгіршому варіанті. Це не є цінності Європи, яку творив св. Іван Павло ІІ. Це є звичайна воююча світськість, яку пропонується за критерій оцінки нейтральної позиції і яку приймається за єдину правильну. Світськість ніколи не була і не буде нейтральною. Вона ідентична атеїзму, тільки іі обличчя вкрите іншим кремом від зморшок. А ціль одна і та сама - прогнати Бога з людських душ тільки іншими методами.