Тижневий огляд: переслідування християн (8.12-21.12)
  • Втр, 23/12/2014 - 19:42

8 грудня повідомляється, що настоятелька домініканського жіночого монастиря Св. Катерини Сієнської в Іраку вважає, що проблеми християнських біженців в Іраку «абсолютно нездоланні». Після чотирьох місяців у вигнанні немає ознак надії на те, що ситуація в Іраку, буде врегульована мирно.

Відповідно до інформації за 10 грудня читаємо, що Патріарх католиків халдейського обряду Луїс Рафаель Сако. від імені християн Іраку, висловив велику вдячність французьким братам у вірі за те, що у часи терпіння вони прибули до них з візитом солідарності. Особливо зворушуючим було «паломництво світла» вулицями Ірбілу, у якому взяли участь понад 10 тисяч жителів Іраку. Патріарх зазначив, що такі малі жести пам’яті є для жителів Іраку надзвичайно важливими з огляду на часи переслідувань.

На підконтрольних "Ісламській державі" територіях в Іраку ісламісти відрізали голови дітям і підліткам, котрі відмовилися прийняти іслам. Про це розповів капелан англіканської церкви св. Георгія в Багдаді Ендрю Уайт. Зокрема, капелан поділився історією про чотирьох підлітків, кожному з яких не було й 15 років. Бойовики вимагали від них повторити фразу про те, що тепер вони «будуть слідувати вченню Мохаммеда». Діти відмовилися, сказавши, що люблять Ісуса. Після того як ісламісти вдруге отримали відмову, вони обезголовили дітей.

На майдані Гран-Плас у Брюсселі знищено Різдвяну шопку. "Активістки" викрали фігуру дитятка Ісуса з ясел та побили палицями і перекинули статуї Марії та Йосифа. Дві «активістки», що стоять за цим огидним вчинком, пояснюють свої дії протестом проти уряду. Йдеться про "репресивну і лицемірну політику" бельгійської влади.

11 грудня з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що у Рівному в прес-центрі газети «Сім днів» відбулася прес-конференція представників Рівненської єпархії УПЦ КП з приводу релігійної ситуації, що склалася на Рівненщині. Близько десяти сільських громад області заявили про перехід до Київського патріархату. Шість із них – на Дубенщині. Проте офіційно вдалося зареєстрували лише одну — в Судобичах, де за перехід проголосували всі віряни. Лише трьом громадам вдалося «відвоювати» храми. А до села Бадівка щонеділі приїздять бригади «тітушок», які силою намагаються розхитати ситуацію й завернути «зрадливу» паству назад до Московського патріархату.

У Польщі все частіше переслідують католиків. Агресія та антиклерикалізм стали соціально прийнятними актами стосовно католиків – стверджується в останній доповіді Папського товариства «Церква в потребі». Вина за такий стан речей покладається «Церквою в потребі» в першу чергу на польські ЗМІ. Доповідь обіймає 196 країн світу. На думку експертів, релігійна свобода є обмежена на дуже високому рівні у 81 країні світу.

Згідно з інформацією за 12 грудня читаємо, що в останні роки викрадення коптів в Єгипті перетворилося на прибутковий кримінальний бізнес. За період з 2011 року на сплату викупу за коптських християн, викрадених в провінції Мінья, було витрачено 16 млн. євро. Банди, що промишляють викраденням християн, нерідко користуються негласною підтримкою місцевої влади, з якою викрадачі діляться своїми доходами. Саме корупція пояснює низьку ефективність розкриття такого роду злочинів.

У китайській провінції Сичуань, на південному заході країни, 8 християн «домашньої» церкви були затримані на 15 діб за звинуваченням у "використанні релігії з метою порушення громадського порядку". Віруючі повідомили, що чиновники і поліцейські не пред'явили документів, ні будь-яких ордерів на обшук.

Більше 2 тижнів тому співробітниками сил безпеки був заарештований і відвезений в невідомому напрямку один з лідерів домашньої церкви в іранському місті Шираз, пастор Ібрагім Хоссін-Задех. З тих пір рідні нічого не чули про його місцезнаходження і стан. За відомостями іранського християнського інформаційного агентства Mohabat News, пастора допитали, а потім перевели в ізолятор тимчасового утримання в місті Шираз, відомий як «Блок № 100».

В Патріаршому соборі у Києві, а синхронно в архикатедральному соборі Святого Юра у Львові, у катедральному соборі Успіння Пресвятої Діви Марії РКЦ в Одесі та каплиці Преображення Господнього УГКЦ у Маріуполі, відбулися молитовні чування за перемогу добра в Україні. Однак, у сам день проведення чувань, за чотири години до їх початку, у соборі раптом, вперше за декілька років, зник Інтернет. Як засвідчили фахівці, які шукали причину відсутності доступу до всесвітньої мережі, це сталося не без свідомого людського втручання. Врешті, з Божою допомогою, знайшли інший шлях і тому включення з запланованих міст, як і сам ефір, відбулися.

15 грудня повідомляється, що Католицька Церква в Нігерії, де панує насильство з боку ісламських екстремістів з угрупування Боко Харам, дуже потребує підтримки з боку католиків світу. Про це на прес-конференції  в Варшаві розповів глава Конференції католицьких єпископів цієї країни, Архиєпископ Аяу Кайгама. Єрарх наголосив на міжнародному вимірі теперішньої важкої ситуації в Нігерії. Справа в тому, що ця країна разом з Камеруном і Центральноафриканською Республікою утворюють свого роду стіну, яка забезпечує Західну Африку від навали ісламу. Якщо ця стіна впаде, то наступить ісламізація усього цього регіону.

Відповідно до інформації за 18 грудня читаємо, що вночі, о пів на другу, охоронець храму св. Миколая в Києві, помітив невідому постать, що йшла алеєю біля храму. За словами охоронця, це був 16-17-річний хлопець середнього зросту. Він підійшов до дверей церкви і кинув усередину два коктейлі Молотова. На щастя, вогонь вдалося загасити. Будівля храму не пошкоджена. Такий випадок не перший факт вандалізму щодо цього храму.

20 грудня з’явилося повідомлення про те, що при нападі пакистанських талібів на школу для дітей військових були вбиті 142 особи, у тому числі 132 дитини. Теракт шокував всю країну. Середа, 17 грудня, в Пакистані стала днем національної жалоби і молитовних чувань. Молебні проходили у багатьох християнських громадах Пакистану. Католики Пакистану закликали до національної єдності проти тероризму та екстремізму.

Згідно з інформацією за 21 грудня читаємо, що Блаженніший Святослав дав інтерв'ю Цензор.НЕТ. Глава УГКЦ розповів про те, якою ціною священикам Української Греко-Католицької Церкви дається здійснення богослужінь в Донецьку, що загрожує її конфесіям у Криму, з якими труднощами стикаються капелани на фронті та чому греко-католики спостерігають за процесом об'єднання українських Церков збоку.