Тижневий огляд: життя УГКЦ (06.01-11.01)
  • Срд, 15/01/2014 - 00:58

5 січня 2014 року, в неділю перед Свят-вечором та Різдвом ГНІХ, Екзарх Донецько-Харківський УГКЦ владика Степан (Меньок) освятив разом із 14-ма священиками новозбудований храм Святих Верховних Апостолів Петра і Павла в м. Димитров, що на Донеччині. 

Свято Різдва єднає всіх християн, воно є центром соборності нашого народу. Про це у різдвяній проповіді сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук). 7 січня під час Архиєрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового Предстоятель УГКЦ наголосив, що слова про єднання є посланням цьогорічного Різдва.

7 січня Апостольський нунцій в Україні - Високопреосвященний Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, звершив Різдвяну Літургію в Митрополичому соборі Воскресіння Христового в м. Івано-Франківську. Владика Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський, після Євангелія звернувся до всіх вірних з Різдвяним привітом.

8 січня 2014 р., в празник Собору Пресвятої Богородиці і Святого Йосифа Обручника:

Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) очолив Архиєрейську Божественну Літургію в Патріаршому соборі Воскресіння Господнього в Києві. Під час Богослужіння відбулися дияконські свячення. Верховний Архиєпископ УГКЦ закликав вчитися в Божої Матері того, як вона величає Спасителя і тішиться Ним. «Вона є Учителькою різдвяної радості. І попри те, що вона перебуває ніби в тіні свого Сина, її постать є святою», - пояснив проповідник.

У Монастирі Святого Йосифа в Брюховичах (Львів), при якому розміщений Василіянський Інститут Філософсько-Богословських Студій, Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської Архієпархії УГКЦ, очолив святкову Архієрейську Божественну Літургію, у співслужінні з Отцями Василіянами, серед яких були Протоігумени двох Василіянських Провінцій в Україні: о. Пантелеймон Саламаха ЧСВВ (Провінція Найсвятішого Спасителя) та о. Павло Райчинець ЧСВВ (Провінція Святого Миколая), а також інші священнослужителі.

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський з пастирським візитом прибув у храм Святого архистратига Михаїла, що у Львові (вул. Винниченка, 22). Владика Венедикт на прикладі Пресвятої Богородиці закликав усіх бути відкритими на Господнє провидіння і Божу волю.

Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії, звершив .Архиєрейську Божественну Літургію в українській парафії свв. Сергія і Вакха у Римі. Проповідь.

На свято первомученика Стефана 9 січня:

Блаженніший Святослав (Шевчук) уперше відвідав громаду Різдва ГНІХ, що в Білій Церкві на Київщині. Візит відбувся з нагоди 10-річчя заснування парафії. Глава Церви очолив Архиєрейську Божественну Літургію в одному з приміщень місцевого Будинку побуту, оскільки парафіяльна спільнота ще не має храму. «Ваша радість сьогодні стала радістю всієї Церкви», – зауважив Отець і Глава УГКЦ під час проповіді, вітаючи парафіян із ювілеєм.

У соборі Благовіщення Пресвятої Богородиці м. Надвірна священики та парафіяни мали нагоду молитися Архиєрейську Божественну Літургію за участю Апостольського Нунція – Його Високопреосвященства Архієпископа Томаса Едварда Ґалліксона, Митрополита Івано – Франківського Володимира Війтишина та Коломийсько – Чернівецького Єпископа Василя Івасюка. По завершенні моління у храмі, поважні гості відвідали реколекційний дім Сестер Служебниць, де мали нагоду ознайомитись з їхнім служінням для церкви та народу.

У столиці України Києві відбулася щорічна «Різдвяна просфора з Патріархом 2014», яку організовує Українська Греко-Католицька Церква. Під час коляди проводилася збірка коштів на внутрішнє оздоблення Патріаршого собору Воскресіння Христового. У своєму привітальному слові до гостей Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) пригадав, що найважливішою подією минулого року в житті Церкви було освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового.

Владика Венедикт: важко уявити, що би було з людством, якби Богородиця не сказала «ТАК»

Владика Венедикт:земна, фізична смерть – це народження для неба

 

ВАЖЛИВО:

Уперше за часи незалежності України пролунала погроза щодо «припинення діяльності відповідних релігійних організацій» УГКЦ. Про це йдеться в офіційному листі Міністерства культури України від 03.01.2014 року (№ 1/3/13-14) за підписом Тимофія Кохана, першого заступника міністра (див. у додатку).

Влада погрожує позбавити легального статусу УГКЦ

Скоріше Міністерство культури викинуть з України, ніж церкву-мученицю - Степовик

Арсеній Яценюк вимагає відставки міністра культури та його першого заступника за погрози УГКЦ

Мені це дуже нагадує радянську практику, – історик Володимир Вятрович про тиск влади на УГКЦ

Цей лист – це адміністративний тиск на Церкву, – голова Комітету ВР з питань науки та освіти

Українська Греко-Католицька Церква пережила Сталіна, Хрущова і Брежнєва, переживе і Януковича, - Арсеній Яценюк

Мінкультури погрожує УГКЦ: 5 питань для роздумів

Маринович про лист Мінкульту до УГКЦ: державні структури не розуміють місії та обов’язку Церкви

Православним церквам Мінкульт не погрожував

В Мінкультури заявили, що погрожували УГКЦ на вимогу догналівців

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав: "Ми завжди були, є і будемо зі своїм народом"

Священик Олекса Петрів: Лист від Мінкульту є загрозою свободі віросповідання

Заява Прес-центру Київської Патріархії з приводу листа Міністерства культури до Глави УГКЦ

УГКЦ – могутня церковна організація, а розмови влади про її заборону – сміхотворне блазнювання, – академік Юхновський

Нинішній режим боїться Церкви, тому намагається Її залякати, – Тарас Антошевський

Цей документ свідчить, що влада спробує впровадити щонайменше авторитарну модель правління, якщо не диктаторську, – Юрій Підлісний

Олег Тягнибок: "Залякуванням УГКЦ режим Януковича намагається реанімувати політику сталінізму"

На офіційному сайті Білого Дому з'явилася петиція на підтримку Української Греко-Католицької Церкви

Представник української громади в Сеймі РП звернувся до Президента України щодо погрози делегалізувати Українську Греко-Католицьку Церкву

ЗАЯВА СОЛІДАРНОСТІ ЄПИСКОПІВ ПЕРЕМИСЬКО-ВАРШАВСЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ УГКЦ У ПОЛЬЩІ З БЛАЖЕННІШИМ СВЯТОСЛАВОМ

Нам нема чого боятися, – владика Венедикт

Любомир Гузар: Коли влада вживає надмірну силу, народ має право збройно боронитися