Тижневий огляд: життя УГКЦ (24.10– 30.10)
  • Втр, 01/11/2016 - 08:38

Після щорічної зустрічі католицьких Ієрархів Східних Католицьких Церков Європи, яка відбувалася у Фатімі, Португалія, від 20 до 23 жовтня 2016 року, оприлюднено спільну заяву, в якій єпископи описують виклики, що стоять перед душпастирством католиків східних обрядів, які емігрують у країни Західної Європи, часто до місць, де не мають душпастирів власного обряду.

25 жовтня 2016 року Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у костелі Святого Олександра у Києві взяв участь у Богослужінні у день 70 роковин ліквідації Вірменської Католицької Церкви в Україні. Під час проповіді до вірних Глава Церкви відзначив, що в цей день зібралися довкола Божого престолу, аби згадати наших братів і сестер у Христі, які засвідчили світові присутність Царства Небесного серед них у їхній спільноті.

26 жовтня Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся із Послом США в Україні Марі Йованович в Патріаршому домі в Києві. Пані Посол поцікавилася релігійною ситуацією в Україні. Глава Церкви, зокрема, розповів про труднощі та виклики, які переживає сьогодні поділена православна спільнота і представив їй позицію УГКЦ щодо розділення православ’я в Україні.

У четвер, 27 жовтня:

У Храмі св. архистратига Михаїла Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного (м. Львів) курсанти разом із військовими капеланами помолилися за мир в Україні та тих хто сьогодні перебуває у зоні АТО.

«Християнська школа завжди сприймалась як символ свободи, демократії та розвитку європейської культури», - Єпископ Йосиф (Мілян)  Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії, під час прес-конференції, щодо католицького шкільництва в Україні.

У ці дні Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, у рамках робочого візиту до Німеччини відвідує представників німецьких благочинних організацій, що сприяють розвитку УГКЦ. Також владика зустрівся із українськими семінаристами, що навчаються в Німеччині. 27 жовтня Єпископ побував у Східній колегії Collegium Orientale в м. Айштатт.

Отець Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ у сприянні єдності християн, з благословення Глави УГКЦ Блаженнішого Святослав узяв участь у роботі XVII круглого столу «Країна і релігійна свобода» («Ukraineand Religious Freedom») у рамках Ukraine`s Quest for Mature Nation Statehood у Вашингтоні.

29 жовтня 2016 року, відбулось відкриття відновленої верхньої частини Митрополичих садів. Заходи розпочались з молебня до Ісуса Христа, який очолив Владика Ігор, Митрополит Львівський УГКЦ, у співслужінні з Владикою Венедиктом, єпископом-помічником Львівської Архиєпархії УГКЦ. Після молитви відбулось освячення відновленої частини садів та екскурсія.

У неділю, 30 жовтня 2016 року:

 У каплиці святого Миколая, що у Львівському державному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут, відбулась Божественна Літургія за мир в Україні та українське військо.

З юними і допитливими молодими науковцями-дослідниками зустрівся Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор (Мартинюк) у рамках першої всеукраїнської осінньої школи з християнської дипломатії. Школа триває з 28 жовтня до 3 листопада на базі колегіуму для дівчат "Знамення" у Зарваниці (Тернопільщина).

Преосвященний Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії відвідав з душпастирським візитом громаду Святої Анни УГКЦ, у Вишневому. Єпископ очолив у парафії Архиєрейську Божественну Літургію.

У день відзначення 15-ї річниці заснування Громади УГКЦ у Храмі Св. Юрія в північно-італійському м. Реджіо-Емілія відбулася Святкова Архієрейська Літургія, яку очолив Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії Владика Діонісій (Ляхович).

Пропонуємо до вашої уваги:

«Ми не маємо права звикнути до страждань наших співвітчизників», -  Над цим закликали застановитися владики Синоду Єпископів УГКЦ у своєму Постсинодальному посланні «Служіння ближньому – дияконія – в житті УГКЦ».

Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, своїм декретом змінив осідок Трибуналу Верховного Архиєпископа.

Блаженніший Святослав: «Об’єднавшись, ми можемо побороти міф про те, що корупція нездоланна» Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у програмі «Відкрита Церква» на тему корупції.

Сьогодні змінюється обличчя Церкви. Сучасний священик не тільки служить в архітектурній сакральній споруді, - він йде у лікарні, в'язниці і всюди, де його потребують вірні. Про це заявив Голова ПМВ Владика Йосиф Мілян під час виступу на Форумі мігрантів УГКЦ Центральної та Західної Європи у Фатімі.

Анонс:

2-4 грудня 2016 р.Б. у Дрогобицькій духовній семінарії пройде ІІІ Міжсемінарійна науково-практична конференція «Незламні свідки віри християнської. Мучеництво: історія і сьогодення» серед студентів українських греко-католицьких семінарій.