У Китаї помер колишній лідер "підпільної" Католицької Церкви
  • Срд, 06/11/2013 - 18:40

Єпископ Пітер Лю Гуаньдун, який протягом деякого часу був лідером "підпільної" Католицької Церкви Китаю (в єдності з Ватиканом), помер у віці 94 років.

Єпископ Лю, глава єпархії Йіксіян в емеритурі, був ключовою фігурою при створенні Конференції католицьких єпископів, лояльних до Риму. Він провів багато років у тюремному ув'язненні, і з 1997 р. жив на нелегальному становищі.

Поставлений єпископом в 1945 р. Лю був заарештований в 1955 р., звільнений через два роки, але незабаром знову поміщений у в'язницю за опозицію «Патріотичній асоціації» католиків Китаю, контрольованої комуністичним урядом. Він був, зрештою, звільнений в 1994 р. і відправлений під домашній арешт після того, як переніс інсульт, але прихильникам прелата вдалося організувати його втечу і допомогти йому сховатися від нових переслідувань.

Наступником єпископа Лю в якості глави єпархію Йіксіян став єпископ Ши Енксіанг, який також був заарештований в 2001 р. і з цього часу про нього нічого не відомо, передає агентство UCANews.

За матеріалами: www.sedmitza.ru