У сирійському Хомсі відбулася зустріч католицьких єпископів
  • Чтв, 19/03/2015 - 12:12

Асамблея католицьких єпископів Сирії відбулася 17 березня в Хомсі. Подібні зустрічі проводяться два рази на рік. Розташоване в центрі країни, місто протягом багатьох місяців було ареною запеклих боїв між урядовими військами і опозицією.

На зустрічі були присутні: греко-мелькитський патріарх Григорій III Лахам, сиро-католицький патріарх Ігнатій Юсеф III Юнан, інші 14 католицьких єпископів Сирії, а також апостольський нунцій в цій країні архиєпископ Маріо Дзенарі. Святий Престол також представляли глава ватиканської делегації словацький архиєпископ Циріл Васіль, секретар конгрегації католицьких Церков східного обряду і супроводжуючий його священик-домініканець Массімо Каппабьянка.

У своїх виступах єрархи розповіли про страждання, які стали невід'ємною частиною повсякденного життя католицьких громад Сирії, і про ті служіння ближньому, що несуть сьогодні віруючі в багатьох єпархіях і парафіях.

«Церква Сирії - воістину славна Церква, - сказав у розмові з кореспондентом «Fides» патріарх Григорій III. - Всупереч болю і стражданням й завдяки підтримці наших братів і сестер по всьому світу ми надаємо пряму допомогу понад 300 тисячам сирійців, в основному через благодійну організацію «Карітас», реалізуючи проекти на загальну суму не менше 5 млн. доларів.

В ході асамблеї головою «Карітас» Сирії був обраний халдо-католицький єпископ Алеппо Антоній Аудо, який бере найактивнішу участь у наданні гуманітарної допомоги жертвам конфлікту.

Рішення провести зустріч в Хомсі має величезне символічне значення, зазначив патріарх Григорій. «Алеппо вже кілька років перебуває в облозі, але, напевно, Хомс найбільше постраждало в ході бойових дій, - сказав він. - З цієї причини глави християнських Церков Сирії неодноразово відвідували це місто. Ми хочемо висловити особливу турботу тим, хто постраждав в ході боїв, і показати, що ми поруч з ними в їх прагненні почати життя заново. Ми бачимо, що багато хто виїжджає звідси, але ми пишаємося тим, що всі наші священики, монахи і монахині вирішили залишитися тут і розділити з жителями Хомса їх тяготи».

За день до зустрічі в Хомсі, 16 березня, патріарх Григорій взяв участь у молитві за мир, яка відбулася в Успенському соборі Дамаска і в якій взяли участь представники всіх католицьких і православних громад Сирії.

«Ми разом читали покаянні молитви, співали покаянні співи, молилися за мир, засвідчуючи таким чином, що християни щиро бажають миру в Сирії. - розповів журналістам глава Мелькитської Церкви. - 7 вересня 2013 року Папа Франциск закликав весь світ молитися за мир. В останні дні, коли ми молилися, прийшли звістки, що західні країни готові відновити переговори з президентом Асадом. Угруповання, які тероризують наш народ, не матимуть колишньої сили, якщо вони перестануть отримувати зброю та іншу допомогу від іноземних держав. Тому я закликаю Папу Франциска і всіх християн землі внести свій внесок у підготовку реалістичної дорожньої карти для вирішення конфлікту, переконати світові держави відкласти свої приватні інтереси, відмовитися від того, що сприяє продовженню війни. Тільки в цьому випадку страждання сирійського народу закінчаться».

Патріарх Григорій також переконаний, що неприпустимо використовувати страждання християн Сирії та інших країн Близького Сходу як привід для іноземної інтервенції. Тільки припинення допомоги терористам з-за кордону зможе покласти край війні, вважає греко-мелькитський єрарх. А порядок у своїй країні може і повинен навести її власний уряд.