У Ватикані розпочалося грудневе засідання Ради кардиналів
  • Пон, 04/12/2023 - 15:41

Як раніше повідомив Папа Франциск, який очолює засідання, дорадчий орган зосередить свою увагу, серед іншого, на ролі жінок у Церкві.

У понеділок, 4 грудня 2023 р., у Ватикані за участі Папи Франциска розпочалися засідання Ради Кардиналів, дев’ятиособового дорадчого органу, створеного на початку понтифікату. Центральну тему грудневої зустрічі Святіший Отець анонсував, зустрічаючись 30 листопада з Міжнародною богословською комісією, коли він сказав, що під час засідань відбудуться роздуми про «жіночий вимір Церкви».

Нагадаємо, що Раду Кардиналів Папа Франциск створив 28 вересня 2013 року із завданням допомагати йому в управлінні вселенською Церквою та в проведенні реформи Римської Курії. До ради ввійшли кардинали, що представляли різні континенти та Апостольську Столицю. Перше засідання відбулося у Ватикані 1 жовтня 2013 року. Плодом праці ради стала нова Апостольська конституція про Римську Курію «Praedicate Evangelium», проголошена 19 березня 2022 року, що набрала чинності 5 червня того ж року.

У березні 2023 року Папа Франциск оновив склад Ради. До неї тепер належать кардинали П’єтро Паролін, Державний Секретар, і Фернандо Верґес Альсаґа, очільник Губернаторства Держави-Міста Ватикану, які представляють Апостольську Столицю, Фрідолін Амбонґо Бесунґу з ДР Конго, Освальд Ґрасіяс з Індії, Шон Патрік О’Меллі зі США, Хуан Хосе Омелля з Іспанії, Жеральд Лякруа з Канади, Жан-Клод Оллеріш з Люксембургу, Сержіо да Роша з Бразилії. Перша зустріч оновленої ради відбувалася 24 і 25 квітня.

Остання зустріч відбувалася наприкінці червня. Серед її тем була війна в Україні, імплементація «Praedicate Evangelium» у місцевих Церквах та захист неповнолітніх.