У Ватикані вважають військові дії проти "Ісламської держави" правомірними
  • Пон, 06/10/2014 - 10:25

У Ватикані вважають, що військові дії проти ісламістів з угруповання «Ісламська держава» правомірні. Святий Престол назвав їх затриманням «несправедливого агресора» і підкреслив, що будь-які кроки проти «Ісламської держави» мають бути згідними з нормами міжнародного права. А також, що сама «військова відповідь» не вирішить проблеми в цілому.

Ватикан підкреслив, що треба побороти коріння екстремістського фундаменталізму.

Минулого тижня, 3–5 жовтня, Святіший Отець Франциск обговорював становище християн на Близькому Сході з нунціями цього регіону та представниками Римської Курії.

У заяві, опублікованій на завершення наради, підкреслено, що існує небезпека, що люди призвичаяться до ситуації насильства, переслідувань і порушень прав людини на Близькому Сході. Стверджено, що в значній мірі за трагічну ситуацію відповідальні торгівці зброєю і рабами.

«Не можна змиритися з думкою про Близький Сход без християн, які два тисячоліття там сповідують ім'я Ісуса, – йдеться в заяві. – Вони прагнуть вносити свій вклад в суспільне добро, живучи як повноправні громадяни, у соціальному, культурному та релігійному житті народів, до яких вони належать», – йдеться в заяві.

У спеціальній проповіді кардинал Паролін говорив про «сили зла» і «хвору уяву», які використовують насильство і терор, щоб нав'язувати іншим свою волю під приводом «певної концепції релігії».

Християни повинні вірити в Бога і зробити все можливе, щоб допомогти переслідуваним і зупинити насильство. «Усе залежить від Бога і Його благодаті, тим не менше, треба працювати так, ніби все залежить від нас, від наших молитов і нашої солідарності», – закликав держсекретар Ватикану.