Українська Греко-католицька церква зазнала гонінь на окупованій частині Донбасу
  • Суб, 07/03/2015 - 02:15

Одеса, 6 березня 2015 - отець Василь Пантелюк, настоятель катедрального храму Української Греко-католицької церкви в Донецьку, священик-екзорцист, розповів на брифінгу про те, як терористи на Донбасі знищують українську церкву на окупованих територіях.

Всі церкви в Донецьку до появи там терористів заявляли, що вони підтримують ідею єдиної України. Спільну заяву церков передавали меру Донецька Лук'янченко.

Але зараз снаряди падають на храми всіх конфесій, гинуть їх священики та віруючі.

Коли на Донбас вторглися російські терористи, була введена заборона на служіння в деяких храмах, були захоплені священики. Також, разом з УГКЦ, постраждало багато протестантських церков. Були випадки загибелі православних і протестантів, деякі священики УГКЦ ставали заручниками.

О. Василь Пантелюк розповів, що зараз УГКЦ молиться за мир і допомагає тим, кому потрібна допомога. Через свій благодійний фонд вона надала благодійної допомоги жителям Донбасу на 20 млн. грн. І церква продовжує допомагати людям і далі.

Священик зазначив, що зараз позиція влади терористичної «ДНР» щодо УГКЦ стала змінюватися. Церква отримала можливість проводити служби в Донецьку, організовувати пункти харчування і роздачі продуктової допомоги нужденним. Хоча перед цим були захоплені резиденція глави УГКЦ в Донецьку, монастир, благодійні центри та автомобілі. Зараз це майно починають повертати. А до цього від самопроголошеної влади церква бачила тільки агресію і ненависть.

Священик УГКЦ о. Тихон Кульбаба 2 тижні був у полоні. Він тиждень не їв і його 3 рази ставили до стіни розстрілювати, але потім відпустили. Після цього йому в Києві зробили операцію.

Не всі представники православ'я гідно виконують свою місію. У Слов'янську священик УПЦ МП Павло був організатором «патріотичного» клубу, куди входили 300 осіб. Саме ці люди стали першими бойовиками, які стали під командування терориста Гіркіна. Священик не може брати в руки зброю. За це його за церковними правилами повинні позбавити сану.

Навіть якщо люди бажали автономії, питання це мало вирішуватися тільки мирно, через референдум і вибори, як це було між Англією та Шотландією.

У Криму буде перереєстрація згідно російського законодавства. Зареєструють чи ні, я не знаю. Але на парафії зараз йде тиск, хоча служби дозволені. Їх ведуть ченці-реноторісти.

У Донецьку забрали 2 машини, а в монастирі забрали машину, але потім повернули. Забрали 3 соціальних центри але при цьому просять і далі надавати допомогу тому що є багато нужденних.

У тому, що таке трапилося з Донбасом, винні Партія регіонів і олігархи, такі як Ренат Ахметов. Мер Донецька Лук'янченко навіть набрався сміливості визнати, що і він винен у тому, що пролилася кров. І поїхав з міста не в Москву, а в Київ.

Ми, українці, розберемося між собою, а ось Путін і Росія повинні забрати своїх бойовиків, щоб на землі України не було смертей.

Дияволом називають того, хто бреше. Дуже важливо говорити правду зараз, і ми бачимо, як медіа Росії сіють неправду, зло і ненависть в людях. Наші ж медіа повинні говорити правду і сіяти любов і терпіння.