Українське суспільство нагадує підлітка - глава УГКЦ Святослав Шевчук
  • Срд, 13/01/2016 - 11:51

Українське суспільство зараз нагадує підлітка, який відкриває в собі нові сили і здібності свого організму, але точно не знає, що з ними робити, заявив глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Святослав Шевчук.

В інтерв'ю НВ Глава УГКЦ зазначив, що цей процес дуже позитивний, але таїть у собі багато небезпек.

"Ми - суспільство, яке виходить з пострадянського періоду і переживає швидкий процес емансипації. Ми звільняємося від усього того, що можна назвати реліктом комуністичної системи. З усіма її хворобами. Коли ініціатива, свобода та індивідуальність кожного були нівельовані. Коли людина була гвинтиком великої машини. Уявіть собі трагедію гвинтика, коли машина розвалилася", - сказав Святослав Шевчук.

У той же час він підкреслив, що тепер українці проходять процес усвідомлення власної гідності і свободи. При цьому, за його словами, свобода завжди пов'язана з відповідальністю, і "іноді в українців відповідальність кульгає".

Європа теж нагадує Блаженнішому підлітка, який випробовує власні межі.

"Вона починає втрачати християнські корені, тобто починає забувати, на якому фундаменті стоїть. І це дуже небезпечно, вона ризикує втратити всі досягнення, отримані після Другої світової війни, такі ключові поняття, як демократія, мир і справедливі економічні відносини", - вважає глава УГКЦ.

Він зазначає: "Якщо гідність людини більше не пріоритет і не основа державного устрою - це загроза демократії. Якщо європейське суспільство починає закриватися, очевидно, що його межі завжди хтось намагатиметься порушити [і це загроза миру]".

Повне інтерв'ю зі Святославом Шевчуком читайте в одному з найближчих номерів журналу Новое Время.