Ув'язнення за критику гомосексуалізму? Міністр юстиції Польщі підтримав проект поправок до Кримінального кодексу
  • Птн, 03/04/2015 - 18:33

Міністр Ґрабарчик у сформульованій 20 лютого 2015 року відповіді на виступ уповноваженої уряду з питань рівного трактування висловився за проведення «законодавчої роботи з метою внесення поправок до Кримінального кодексу у сфері впровадження кримінальної відповідальності за вчинки з дискримінаційним підґрунтям щодо: неповносправності, сексуальної орієнтації та статевої ідентичності». Якщо ці зміни внесуть, є ризик того, що будь-яка чітка критика середовищ, які будують свою ідентичність довкола практикування гомосексуальної поведінки, вважатиметься «злочином з ненависті через їхню сексуальну орієнтацію».

«Підбурювання до ненависті» з огляду на їхню сексуальну орієнтацію або статеву ідентичність має каратися двома роками позбавлення волі. Образа когось з огляду на гомосексуальні практики або виставляння напоказ симптомів, що виникають у результаті розладу статевої ідентичності, каратиметься позбавленням волі до 3 років, а погрози через «статеву ідентичність» або «сексуальну орієнтацію» жертви – навіть 5 років у в'язниці. Пропоновані поправки містяться в проектах поправок до Кримінального кодексу, представлених членами Союзу лівиці демократичної (документ сейму № 2357), а також Твого руху (документ сейму № 340). Вони передбачають введення нових поправок криміналізації до ст. 119 § 1, ст. 256 § 1 і ст. 257 Кримінального кодексу Польщі.

Автори проекту, як приклад учинку, який відповідно до нових поправок підлягає покаранню, подають висловлювання депутата, який в інтерпеляції назвав гомосексуалізм «відхиленням» та порівняв його із зоофілією і педофілією. Після внесення змін до закону може виявитися, що до кримінальної відповідальності будуть притягнені священики, що нагадують про гріховність гомосексуалізму. Якщо поправки до законодавства набудуть чинності, правоохоронні органи будуть зобов'язані порушити справу навіть без заяви жертви. Цей проект насправді є спробою привілеювати в публічних дебатах лобі форсуючого політичні цілі субкультур ЛГБТ. Змінені правила будуть відмінним знаряддям для переслідування священиків, політиків та інших громадян, що виражають незгоду з гомосексуальними практиками та їхньому просуванню в публічній сфері.

Характерно, що ЛГБТ-лобі, яке недавно ще прагнуло в Європі депеналізації гомосексуальних практик, сьогодні форсує рішення, що мають під кримінальними санкціями заборонити критику їхньої поведінки.

Пропоновані зміни є зайвою ескалацією кримінальної репресії, а їхнє впровадження призведе до різкого обмеження конституційної свободи вираження думок (ст. 54 п. 1 Конституції). Насправді, ці середовища, що роблять зі своїх інтимних практик політичне питання, під приводом захисту приватного життя прагнуть отримати політичні привілеї, обмежуючи карними санкціями свободу вираження думок критиків їхньої поведінки. З огляду на надуживання цими середовищами кваліфікації поведінки, як стверджується, «що підбурюють до ненависті» (ст. 256 § 1 Кримінального кодексу) або «зневажають» (ст. 257 Кримінального кодексу), є ризик того, що кожна гостра критика політичних вимог, що пред'являють середовища, які свою ідентичність черпають з сумнівної моралі, заснованої на гомосексуальних практиках, буде під загрозою кримінального покарання.

В Інтернеті створено петицію, за допомогою якої можна звернутися до міністра Цезаря Ґрабарчика і вимагати змінити його позицію в цій справі, щоб уникнути надання політичних привілеїв активістам субкультур руху ЛГБТ.