В Індії Церква рятує вдів від відкинення
  • Птн, 22/11/2019 - 10:53

Католицька церква в Кочі на півдні Індії має намір допомогти вдовам у повторному шлюбі. Вони піддаються остаркізму, тому навіть молоді вдови рідко знову виходять заміж. Саме для цього єпископи штату Керала створили спеціальний сайт, на якому жінки можуть зареєструватися, щоб отримати підтримку.

Без допомоги знову вийти заміж в Індії практично неможливо. Жінка без чоловіка не має значення в цій країні. Часто відразу після смерті чоловіка її викидають на вулицю без засобів до існування. Хоча сьогодні вона вже не мусить горіти разом з тілом свого чоловіка на його похоронній купі, цю традицію замінили загальним остракізмом і презирством. «Вважаємо, що вдів не треба жодним чином дискримінувати. Хочемо змінити їхнє сприйняття в нашій громаді», – сказав о. Пол Мадассері, секретар Комісії у справах сім’ї при раді єпископів Керали.

Першим кроком було створення «Форуму для вдів». На зустрічі, що відбулася в Кочі, були визначені їхні найактуальніші потреби. «Починаємо створювати список вдів. Адже ми вперше збираємо дані в такому масштабі з кожної єпархії і це, приблизно, займе у нас рік», – сказав о. Мадассері. Також створено спеціальний сайт, де вдови можуть зареєструватися. Вибрані жінки будуть розділені на групи та отримають відповідну підготовку. «Деякі з них навіть не знають, що мають право на допомогу уряду. Ми навчимо їх, щоб знали, як її отримати», – пояснив о. Мадассері.

Доля індійських вдів дуже важка. Ритуал Саті, або самоспалення вдови на похоронній купі чоловіка, сильно вкорінений в основному серед старших або дуже релігійних жителів Індії. Хоча цей звичай заборонили юридично в Індії понад 30 років тому, він досі іноді практикується. Сама його присутність свідчить про те, яким є місце вдови в індійському суспільстві – вона повинна зникнути. Сьогодні Індія змінилася. Схиляння вдови до самогубства замінило загальне відкинення – соціальне та сімейне відчуження. В Індії жінка стає соціальною істотою лише після одруження. Тому позбавлена чоловіка, вона не має жодної цінності. Ніхто її не хоче, навіть сини. Звичним є покидати вдів на вулиці без засобів до існування.