В Норвегії розробляють новий закон про аборти. Єпископи не мовчать
  • Втр, 26/03/2024 - 17:53

Уряд Норвегії працює над новим законом, який дозволить аборти до кінця 18-го тижня вагітності. Двоє місцевих єпископів, Ерік Варден з Тронхейма та Бернт Едвіг з Осло, надіслали листа проти пропозиції, вказавши, що її обґрунтування є сумішшю науки, політики та ідеології.

На даний час в Норвегії діє закон від 1975 року, який дозволяє аборти до 12-го тижня вагітності. Як зазначають єпископи, порівняння тексту нового проекту з правовим актом, чинним багато років, свідчить про етичні та антропологічні зміни на гірше. Це крок назад щодо християнської та гуманістичної спадщини Норвегії, наголошують єрархи. Вони додають, що старий закон також не є хорошим законом, пише ekai.pl.

У новому проекті уникають згадок про дітей і наголошують на праві жінки самостійно приймати рішення щодо свого тіла. Закон від 1975 року говорить, що суспільство зобов'язане допомогти жінці успішно народити дитину; нова пропозиція натомість використовує лексику, взяту зі світу споживацтва; йдеться про запит, право та гарантовану якість. Рішення про аборт цілком покладається на жінку, що, як зазначають єпископи, залишає її саму «перед вибором життя чи смерті».

У своїх законодавчих пропозиціях комітет з абортів називає плід новоутворенням на тілі жінки. «Ми не можемо вимагати від жінки позичити своє тіло плоду на 9 місяців», — йдеться в рекомендаціях, які він видав.

Єпископи наголошують, що конституція Норвегії дозволяє спадкування навіть ненародженим дітям. Тому вони можуть бути суб'єктами прав і обов'язків, і в жодному разі не можна говорити, що їх суб'єктність втрачена в організмі матері. Про частину норвезького законодавства забувається в проекті нового закону,- зазначають єпископи.