Ватикан: цифрові технології мають керуватися етикою спільного блага
  • Птн, 01/09/2023 - 17:44

Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку виступив під час форуму високого рівня на тему «Сприяння культурі миру в цифровій епосі», наголошуючи на відповідальному використанні технологій.

Вплив цифрових технологій на освіту та їхня роль у поширенні культури зустрічі й діалогу, сприяння якій, за словами Папи Франциска, «можливе завдяки технологічному поступові, якщо він супроводжується етикою, натхненою баченням спільного блага, етикою свободи, відповідальності та братерства». Такими були ключові теми виступу архиєпископа Ґабріелле Каччі, Постійного Спостерігача при структурах ООН в Нью-Йорку, який у четвер, 31 серпня 2023 р., взяв участь у форумі високого рівня на тему «Сприяння культурі миру в цифровій епосі». За словами ватиканського дипломата, неможливо не визнати можливості і, водночас, виклики, які цифровий прогрес приніс в останні роки для зусиль, спрямованих на сприяння культурі миру. Настільки, що Папа Франциск вирішив присвятити своє Послання з нагоди наступного Всесвітнього дня миру штучному інтелектові.

Освіта як цілісне формування людської особи

Торкаючись першого питання, а саме технологій і освіти, архиєпископ Каччя зазначив, що «надмірна залежність від них загрожує перетворити освіту на товар, зводячи її до простого інструменту передачі технічних знань і позбавляючи її важливого загальнолюдського елементу». Потрібно не забувати, що саме батьки, вчителі, політики, журналісти, релігійні організації та групи відіграють «ключову роль у сприянні культурі миру», зокрема у формуванні у молоді цінностей діалогу, зустрічі, законослухняності, солідарності, миру та справедливості.

Відповідальне застосування технологій

Говорячи про роль технологічних інновацій у поширенні культури слухання та діалогу, ватиканський дипломат підкреслив, що вони сьогодні дають людям можливість «реалізовувати своє право на свободу думки і вираження». Однак, вони повинні використовуватися відповідально, «оскільки права людини також передбачають відповідні обов'язки». У зв'язку з цим, як нагадав Постійний спостерігач Святого Престолу, Папа Франциск нещодавно заявив, що «в час, коли кожен, здається, коментує все, навіть незалежно від фактів і часто навіть до того, як буде поінформований», потрібно наново відкривати і повертатися «до більшого дбання про реальність фактів, щоб не наражатися на ризик перетворення інформаційного суспільства в суспільство дезінформації».