Ватикан оновив систему освітлення Сикстинської капели
  • Суб, 27/09/2014 - 16:27

Ватикан встановив нове освітлення в Сикстинській капелі, щоб покращити освітленість фресок роботи Мікеланджело і заощадити на витратах на електроенергію.

Музеї Ватикану доручили проведення робіт німецькому виробникові освітлювального обладнання "Osram". Однією з умов було забезпечення збереження шедеврів.

Як очікується, першим оновлену Сикстинську капелу побачить Папа Франциск. Відвідувачі зможуть оцінити ефективність нового освітлення починаючи з жовтня.

Заміна обладнання скоротить енергоспоживання на 60%.

Все більше музеїв світу переходить на світлодіодні системи, щоб зменшити витрати на електроенергію та забезпечити експонатам найбільш вигідне освітлення. Ще один плюс - тривалий термін експлуатації ламп, що суттєво спрощує їх обслуговування в залах музеїв, які нерідко відрізняються дуже високими стелями. Деякі мистецтвознавці, однак, вважають таке світло занадто холодним і таким, що додає квітам зайву яскравість.

Торік компанія "Toshiba" встановила таке обладнання в Луврі, його ж використовують Національна портретна галерея в Лондоні, Державний музей в Амстердамі. В бостонському Музеї витончених мистецтв світлодіоди застосовувалися при реконструкції Галереї імпресіоністів. З часом музей розраховує обладнати таким чином усі приміщення.