Ватикан прийматиме Конгрес про покликання у березні 2024 року
  • Суб, 07/10/2023 - 16:24

Кардинал Марк Уелле в інтерв’ю для ватиканських медіа поділився своїми сподіваннями від запланованого на березень симпозіуму на тему антропології покликання людини відповідно до християнського бачення.

Протягом перших двох днів березня 2024 р. кардинал Марк Уелле, колишній префект Дикастерії у справах єпископів разом з Центром досліджень та антропології покликань (CRAV) організовує симпозіум «Чоловік і жінка, Божий образ. Щодо антропології покликань». Роздумуючи над темою християнських покликань у інтерв’ю для Vatican News, кардинал Уелле зазначив, що краса кожного покликання стає зрозумілішою, коли відкриваємо для себе, що ми всі разом посвячені в синодальній і місіонерській Церкві.

Участь всіх у житті Церкви

Насамперед кардинал Уелле підкреслив, що майбутня подія є продовженням симпозіуму «За фундаментальне богослов'я священства», який відбувався минулого року із 17 по 19 лютого у Ватикані. Ця подія мала на меті виявити залученість всіх членів Церкви у її життя. «Фундаментальна тема священства підкреслила участь усіх охрещених у священстві Христа та душпастирське служіння, яке рукоположений священнослужитель бере на себе на благо священичої спільноти охрещених», – сказав він. За його словами, наступний симпозіум на тему Божого образу поглибить основи християнської антропології, «які дозволяють будувати всі покликання на Божому слові» посеред викликів сучасних культурних тенденцій, що характеризуються непевністю щодо людської та християнської ідентичності.

Внесок християнської антропології

На думку кардинала Уелле, спільний досвід індивідуалізму, самотності, різних форм залежності у секуляризованих суспільствах містить своє коріння в занепаді сім'ї, «відсутності орієнтирів, глобалізації байдужості та кризі надії. А тому майбутня подія на тему християнського покликання може запропонувати «причини для надії та зобов'язань», адже християнська антропологія пропонує віру в Христа як трансцендентну основу, чіткі орієнтири щодо людського покликання, причини жити, а також «страждати в служінні Любові». «Християнське бачення чоловіка і жінки сприяє даруванню себе як шляху до щастя, самореалізації у служінні та сопричасті з іншими, в горизонті солідарності та братерства з усім людством. Тому ця конференція забезпечить дуже оновлене бачення для вихователів і педагогів у всіх сферах християнського виховання, включаючи, звичайно, сім'ю», – поділився вислужений Префект Дикастерії у справах єпископів. За його словами, використання наукового підходу дозволить роздумувати над покликаннями, виявляти перешкоди на шляху до посвяти та пропонувати шляхи до подолання невизначеності.

Поширювати отримані напрацювання

Кардинал Уелле поділився плодами минулорічного симпозіуму про священство, кажучи, що даний внесок є найбільшою актуалізацією теми священства з часів Другого Ватиканського Собору. Матеріали події містяться у двотомнику, виданому шістьма мовами у Ватиканському видавництві. «Щоб поширити їх і дати людям можливість оцінити їхню оригінальність, яка полягає у вивченні взаємозв'язку між двома формами участі в Христовому священстві – хрещенням і служінням, яке ґрунтується на Таїнстві Священства, також організовуються семінари на різних континентах. Духовні реколекції в цьому дусі відбудуться 4 листопада в Університеті Angelicum в Римі», – зазначив він, додаючи, що такі пізнавальні заходи підвищують обізнаність про реальність хрещення, його священичий і місіонерський виміри.