Відбувся IV з‘їзд молоді Бучацької єпархії
  • Пон, 23/05/2016 - 14:30

21 травня, у місті Чорткові, при Катедральному Соборі Верховних Апостолів Петра і Павла відбувся IV Єпархіальний З‘їзд молоді Бучацької єпархії. З‘їзд молоді передбачав, що прибуде понад тисячу учасників, тому підготування розпочалися заздалегідь. Аніматори щомісяця мали певні зустрічі, реколекції та тренінги, на яких вчилися правильно організувати, зацікавити та згуртувати молодих людей. Організатори піклувалися про комфортні умови перебування – працювало 3 польові кухні, був розбитий великий намет-їдальня, придбані продукти харчування, забезпечене якісне озвучення, розповсюджувалася реклама на дошках оголошень та радіо, а особливо молилися за сприятливу погоду. Напередодні біля Катедрального Собору зібралися парафіяни різних храмів міста, щоб допомогти в підготуванні. Чоловіки майстрували сцену, рубали дрова, розбивали намет. Жінки мили та чистили овочі, нарізали м‘ясо, варили компоти, робили бюргери. Молодь готувала розпізнавальні знаки, які скеровували гостей при в‘їзді у місто, а також допомагали швидко зорієнтуватися на території Собору – місці проведення з‘їзду.

У суботу о 9:30 розпочалася реєстрація. Автобуси під’їжджали один за одним. Гості прибули з 15-ти деканатів Бучацької єпархії. Велика кількість учасників, які, зареєструвавшись, поспішали до храму, активно взяли участь у Літургії. Молодь та діти мали нагоду посповідатися, адже було залучено багато сповідників. Владика Димитрій звернувся до усіх молодих людей : «Цей з’їзд є також для того, щоб ви побачили, що Церква є не тільки в вашому селі чи місті, а й в цілій нашій Бучацькій єпархії. Церква є великою-великою Божою Родиною. Пізніше ви ще побачите її у більшому форматі, коли поїдете на Всесвітній з’їзд молоді до Кракова цього року…». Владика благословив усіх учасників, отців, організаторів, аніматорів на проведення даного заходу і мудрим словом пояснив що : «Гріх є найбільшим ворогом людини. Месія прийшов, щоб перемогти гріх. Коли ми є з Богом, то гріх не може нами володіти. Тільки чиста дорога веде нас до Христа».

Після Літургії прозвучало вітальне слово від організаторів та ведучих. Руханки, танці-банси допомогли збадьоритися і наповнитися енергією на весь день. Заплановані реколекції провів о. Юстиніан Городечний, ЧБМ. Проповідник зупинився на євангельському моменті, коли Ісус перебував у домі Симона і де Йому своїми сльозами обмила ноги жінка-блудниця. Вияснюючи детально кожне слово і жест, о. Юстиніан звернув увагу на момент прощення, як вияв милосердя і Божої любові, а також допоміг зрозуміти, що сьогодні означає для молодої людини доторкнутися Христа, навіть тоді, коли є повно гріхів. «Що очікуємо отримати у відповідь за свої гріхи і чи самі вміємо прощати ближнім виявляючи їм своє милосердя?», - запитував слухачів духівник. Наука священика була досить цікаво поєднала в собі діалог з дітьми та катехитичні пісні.

Польова кухня пропонувала смачний плов, салат з капусти та компот з яблук. Обід на свіжому повітрі всім надзвичайно смакував. По обіді біля сцени розпочалися забави. Чотири команди учасників захоплено взяли участь у веселому інтерактиві.

Ігри вдало перепліталися із лекціями, що давало змогу відпочити і пізнати багато нового і цікавого. Під українську версію гімну Світових Днів Молоді у Кракові «Блаженні милосердні» було організовано флешмоб зі стрічками синього та жовтого кольору, який утворив велетенський прапор України, що вдало зафіксував квадрокоптер із висоти пташиного польоту. Найбільш активних заохочували «місцевою валютою» – жетонами, які обмінювалися у крамничці на сувеніри. Танці, змагання, конкурс на найкреативніше фото у соціальних мережах на фоні тематичної фотостіни не дозволяли нікому сумувати. Відволікти змогли тільки апетитний запах польової кухні, де вже чекала вечеря – гречана каша, салат і сарделька.

Вечірню програму розпочали аматори – талановита молодь району. Піснями прославляли Бога, оспівували любов до рідної землі, батьків та родини. Кульмінацією вечора став виступ гурту «Тріода», фіналістів одного із талант-шоу України, які прибули на запрошення Голови Молодіжної Комісії Бучацької єпархії УГКЦ о. Мар’яна Лемчука. Майже дві години присутні чудово відпочивали та втішалися професійним і мелодійним співом трьох молодих хлопців. Співаки, даруючи свій час і спів, зуміли відкрити молоді серця для ще більшої прослави Творця. Пісні на концерті звучали і народні і авторські, а це спонукає нашу молодь вслухатися в душу українського народу, щоб могти розуміти його, адже пісня, несена молоддю для молоді, завжди сприймається легко і невимушено. Як висловлювалися слухачі концерту: «Тріода зробила свій виховний урок для молодих почитателів не тільки піснями, а й простотою і доступністю, а ще заохотила власним прикладом не закопувати Богом дані таланти».

Пізнім вечором завершився IV Єпархіальний З‘їзд молоді Бучацької Єпархії «Блаженні милосердні» спільною подячною молитвою за чудово проведений день, який став своєрідною репетицією до Світових Днів Молоді у Кракові з Папою Франциском.

Щира подяка спонсорам, підприємцям і підприємствам міста та околиць, партнерам і всім, хто долучився до організації та проведення з‘їзду молоді.