Відеоконференція Папи Франциска напередодні поїздки в США: «Усі ми відповідаємо за всіх»
  • Нед, 06/09/2015 - 15:25

Я їду в США для того, щоби «бути поряд з людьми» і допомогти їм «на життєвому шляху»: про це говорив Папа Франциск під час відеоконференції, яку передав позавчора американський телеканал Ей-бі-сі. Святіший Отець пояснює, з якими почуттями він готується до свого апостольського візиту, який відбудеться з 22 по 27 вересня. Центральним моментом цієї поїздки стане Всесвітня зустріч сімей у Філадельфії. У відеоконференції взяли участь іммігранти і люди, що стали жертвами різних форм соціального неблагополуччя. Саме вони – а не звичні картинки «американської мрії» – надихали відеоконференцію, і Папа звертався якраз до тих, кому ця «мрія» недоступна.
 «Я перебуваю на служінні у всіх Церков і у всіх людей доброї волі. Для мене дуже важлива близькість, мені важко не бути поруч з людьми. Коли я підходжу до людей – як зроблю це і у вас – мені простіше їх зрозуміти і допомогти на життєвому шляху. Ось чому ця поїздка так важлива, адже я зможу наблизитися до вашого шляху, до вашої історії».
Дівчина зі школи для неблагополучних підлітків розповіла Папі про тяготи свого життя, про боротьбу зі серйозним шкірним захворюванням, і про втіху, яку приносить їй музика і мрія стати фармацевтом. «А чого Ви чекаєте від нас, молодих?» – поцікавилася вона. Папа відповів, що він чекає двох речей: перша – що молодь не піде по життю поодинці, але разом з Ісусом і з Марією, а друга – це мужність:

«Знаєте, як сумно бачити молоду людину, якій не вистачає сміливості? Вона сумна, в неї сумне обличчя, безрадісне. Мужність веде до радості, а радість веде до надії, яка є, безумовно, даром Божим. Так, на життєвому шляху всім нам трапляється багато труднощів. Не бійтеся труднощів! Будьте обережні, уважні, але не бійтеся. У вас є сили, щоб їх подолати. Не бійтеся і не зупиняйтеся».

Звертаючись до матері-одиначки та її дочки, Папа сказав:

«Ти смілива жінка, бо зуміла виносити двох дітей. Ти могла б їх убити в утробі, але ти з повагою поставилася до життя, яке росло в тобі, і Бог тебе винагородить за це і вже винагороджує. Не треба соромитися – ходи з високо піднятою головою: “Я не вбила своїх дочок, а народила їх”. Ти молодець, нехай Бог тебе благословить».

Відповідаючи на запитання про проблеми імміграції та про інші соціальні недуги, Папа сказав:

«Усі ми створені для соціальної дружби. Усі ми відповідаємо за всіх. Ніхто не може сказати, що його відповідальність доходить лише до певного пункту. Ми несемо цю відповідальність, допомагаючи один одному в міру сил. Соціальна дружба – це те, для чого нас створив Бог (...). Говорячи футбольною мовою, гра йде між «соціальною дружбою» і «соціальною ворожнечею». Кожен з нас повинен зробити вибір у своєму серці, а ми повинні допомогти зробити цей вибір».