В'єтнамські християни стривожені планами влади посилити закони про релігію
  • Суб, 22/08/2015 - 12:23

Християнські спільноти В'єтнаму стривожені новим законом про релігію, який хоче прийняти влада країни. Існує небезпека, що релігійних свобод, які й без того вельми обмежені в соціалістичній республіці, стане ще менше.

Протягом останніх днів законопроект обговорювався Постійною комісією національних зборів - значних поправок в текст внесено не було, хоча раніше католицький єпископат В'єтнаму висловив свої заперечення з приводу закону.

Найбільше турбує єпископів положення нового закону, згідно з яким релігійні громади будуть зобов'язані повідомляти органам влади про всі події свого внутрішнього життя - про богослужіння, освітні програми та організаційні момени. Якщо громада не надаватиме владі таку інформацію, її діяльність може бути припинена.

У ході зустрічі з представниками бюро у справах релігії, яка відбулася в травні, єпископи підкреслили, що новий закон порушує право на релігійну свободу і суперечить Всесвітній декларації прав людини і конституції В'єтнаму.

Проект нового закону - так званий «проект № 4» - був представлений державним бюро у справах релігії в квітні цього року. Документ складається з 12 глав і займає 27 сторінок. Текст законопроекту був розісланий по релігійних громадах В'єтнаму, яким пропонувалося у двотижневий термін висловити свої зауваження. Влада заявила, що якщо відгук від тієї чи іншої громади не надійде у зазначений строк, це буде сприйнято як беззастережну згоду даної громади із законопроектом.

За наявними відомостями, цілий ряд релігійних організацій В'єтнаму направили владі свої відгуки, що містили різку критику законопроекту.