Владика Богдан Дзюрах: Свято Пресвятої Євхаристії
  • Птн, 16/06/2023 - 12:56

У свято Торжественного поклоніння пречистим Тайнам Тіла і Крові Господа нашого Ісуса Христа, 15 червня 2023 року, апостольський екзарх для українців візантійського обряду у Німеччині та Скандинавії владика Богдан Дзюрах роздумує над «євхаристійним» шляхом Ісусом та його наслідуванням у нашому житті.

«Господь Ісус тієї ночі, якої був виданий, узяв хліб і, віддавши подяку, розламав і сказав: „Це моє тіло, воно за вас дається. Це робіть на мій спомин“ (1 Кор. 11, 23–24); „Хліб, що ламаємо, не є причастям Христового тіла? Тому, що один хліб, — нас багато становить одне тіло, бо всі ми беремо участь у одному хлібі“ (1 Кор. 10, 16–17).

Якщо св. Павло називає християн Тілом Христовим, то це — не гарна метафора, але вираз нашого покликання на цьому світі: явити світові Божу любов, яка була в Христі Ісусі, стати для інших — Хлібом життя. А для цього потрібно у єдності з Ісусом пройти «євхаристійний» шлях, яким пройшов Він сам з любови до людини, коли «прийняв хліб у святі свої пречисті і непорочні руки, воздав хвалу, поблагословив, розломив, дав святим своїм учням і апостолам, кажучи: Прийміть, їжте, це є Тіло моє…» (Анафора Літургії св. Йоана Золотоустого).

Подібно і нам потрібно, перш за все, віддати себе в руки Божі, — так, як це зробила Пресвята Богородиця і усі Святі, дозволяючи Богові безперешкодно діяти у нашому житті; відтак маємо відчути над собою Боже благословення, маємо жити як діти Божі, улюблені, благословенні, огорнені Божою ніжною і милосердною та життєдайною любов’ю; наступним кроком буде дозвіл на те, щоб Бог «поламав» нас, тобто скрушив нашу гріховність, «поламав» наш егоїзм, нашу гординю, самолюбство і все, що ще спротивляється Його святій волі, в тому числі, можливо, — і наші життєві плани; останнім кроком на шляху до того, щоб справді бути Тілом Христовим, це — дозволити «роздати» себе іншим, тобто — готовність віддати своє життя для інших і за інших — у служінні, у милосердній і жертовній любові задля блага наших ближніх. Тоді ми справді станемо живою Євхаристією, а наше поклоніння Богові буде довершеним та стане для світу джерелом надії і вічного життя.

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії