Вперше в історії єпископи Східного Тимору здійснюють візит ad limina apostolorum
  • Втр, 18/03/2014 - 21:58

17 березня вперше в історії у Ватикані проходить візит «ad limina apostolorum» єпископів Східного Тимору - невеликого острова в південно-східній Азії. Католики в цій країні представляють 98 % населення, що для даного регіону є унікальним випадком. Історія держави пройшла нелегкий шлях: у ній була і португальська колонізація, і індонезійська окупація, зазначена жорстокістю і насильством. Лише на початку XXI століття Східний Тимор став незалежною державою, завоювавши свободу ціною крові. В авангарді миротворчого процесу знаходилася Католицька Церква.

Глава Єпископської конференції Східного Тимору монс. Базиліу ду Нашсіменту зазначив в інтерв'ю для Радіо Ватикану, що «роль Церкви в оновленій країні продовжує бути дуже важливою: цей факт визнається як народом, так і урядом. Відразу ж після індонезійського вторгнення Церква зіграла роль захисниці, засуджуючи порушення прав людини в Східному Тиморі. Потім був етап, на якому Церква прагнула до примирення з нашими індонезійськими братами. Тепер же вона вносить вклад у справу освіти, - не тільки в сенсі шкільних дисциплін, а й стаючи путівником у цій новій ситуації». Наприклад, «демократія для країни - це нова реальність, - підкреслив єпископ. - Ми проходимо шлях від традиційної системи до сучасної, якої люди повинні навчитися, і в цьому Церква надає посильну допомогу».

Говорячи про першу зустріч зі Святішим Отцем, монс. Базиліу ду Нашсіменту сказав, що зі свого боку єпископи розкажуть Папі про Східний Тимор за допомогою простого, але дорогого серцю Папи Франциска слова: «периферія», - як в сенсі віддаленості від центрів світового розвитку, так і в географічному сенсі, оскільки він знаходиться практично на «краю світу». Однак, незважаючи на свою невелику територію і обмежену незалежність, Східний Тимор - це країна з п'ятсотлітньою католицькою традицією.

Під час візиту «ad limina apostolorum» єпископи офіційно запросять Святішого Отця відвідати острів в 2015 році, щоб разом з католицькою громадою країни відсвяткувати 500-річчя євангелізації Тимору.

Говорячи про становище сім'ї в Східному Тиморі, єпископ зазначив, що в суспільстві вона як і раніше має велике значення. Однак в останні часи замість традиційної моделі тиморської сім'ї - патріархальної і багатодітної - доводиться мати справу з новими моделями та ідеями, такими як рівність статей і обмеження народжуваності. Це створює якусь дезорієнтацію серед людей, вихованих на цінностях, принесених з Португалії.

Однією з найбільших проблем для трьох єпархій Східного Тимору є освіта. Єпископ зазначив, що, говорячи про католицьке віросповідання абсолютної більшості населення острова, він мав на увазі число тих, хто прийняв Таїнство Хрещення. «Місцевим християнам помітно не вистачає виховання у вірі. Це також результат тривалої війни, в ході якої багато людей були хрещені в Церкві, але тоді не було часу і ресурсів для підготовки катехуменів до глибокого прийняття віри. Тепер цей виклик стоїть перед нашою Церквою, - підкреслив глава єпископської конференції Східного Тимору. - Нині на острові не вистачає необхідних освітніх структур, що істотно впливає на рівень освіти духовенства і пастирських працівників. Для вирішення цієї проблеми ми потребуємо підтримки інших Церков. Досі допомога надходила від португальської Церкви, але починаючи з цього року руку допомоги простягнула і бразильська Католицька Церква: єпископська конференція Бразилії (CNBB) прислала доцентів для підготовки викладачів місцевої духовної семінарії».

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va