Вважається мертвою, хоча частина мозку все ще працює. Важливий заклик католицької інтелігенції
  • Втр, 05/03/2024 - 14:56

Минулого тижня понад 150 католицьких лікарів, вчених і біоетиків підписали лист, в якому висловлюють занепокоєння з приводу нових вказівок провідної неврологічної асоціації щодо визначення смерті людини. Ця тема викликала гарячі дискусії у медичній спільноті та серед вірних.

Підписанти листа стверджують, що поточні рекомендації Американської Асоціації Неврології (AAН) щодо  т. зв. смерті мозку, оприлюднені в 2023 році, на практиці можуть призвести до того, що у пацієнтів неправильно оголошуватимуть «мертвий мозок» і згодом видалятимуть їхні органи для трансплантації у той час, як вони ще живі. Про це повідомляє CNA.

Звернення отримало назву «Католики єдині щодо смерті мозку та донорства органів». Його підписала 151 особа, у тому числі Джозеф Ебл, лікар і президент Католицької Медичної Асоціації Талсської гільдії, Джон Ді Камілло, етик з Національного католицького центру біоетики, і Пітер Колосі, професор філософії в Університеті Сальве Регіна. За словами підписантів, зміна, внесена AAН, дає можливість вилучати органи в людей, щодо яких немає моральної впевненості, що вони померли. Про що йдеться?

Справа стосується т. зв. смерті мозку, яку ще називають «смертю за неврологічними критеріями». Це загальноприйнята практика оголошення людини мертвою на основі втрати функції мозку, а не зупинки серця та дихання. Людина з «мертвим мозком» на апараті штучної вентиляції легенів може здатися, принаймні непідготовленому оку, такою, що все ще жива.

Це поняття було введено в 1968 році і викликає великі суперечки в науковому світі. Відповідно до нього, людина помирає, коли функції мозку повністю припиняються.

Юридичні стандарти визначення смерті мозку в різних країнах різні. Чинним у США є уніфікований закон 1981 року, згідно з яким людина вважається мертвою, коли  в неї  відбулося незворотне припинення всіх функції всього мозку, включаючи те, що стовбур мозку ментрий. У 2019 році була зроблена спроба змінити закон таким чином, щоб можна було констатувати смерть і в людей, мозок яких ще функціонує. Однак цю зміну вдалося не допустити. Тим часом у жовтні 2023 року Американська Неврологічна Асоціація видала рекомендації, згідно з якими людину, гіпоталамус якої все ще функціонує, можна вважати мертвою. Це частина мозку, яка регулює, серед іншого: голод і спрагу, добовий ритм і температуру тіла.

Визначення смерті має практичні наслідки. Від цього залежить, чи певну особу (наприклад, потерпілого у ДТП) реанімуватимуть, чи залишать на обладнанні життєзабезпечення чи відключать від нього. Рекомендації, прийняті AAН, також полегшують можливість отримати органи для трансплантації. Як наголошують автори листа, за цими правилами органи можуть бути взяті у людини, яка може бути ще живою.

Католицька Церква високо оцінює практику донорства органів, але водночас засуджує ідею забирати органи у пацієнтів «до того, як вони будуть визнані мертвими відповідно до об’єктивних і адекватних критеріїв» (енцикліка «Evangelium Vitae» 1995 року). Серед католицьких мислителів немає повної згоди щодо того, чи т. зв. смерті мозку. Одні вважають це моментом фактичної смерті людини, інші вважають, що припинення роботи мозку не обов’язково має означати того, що теологія визначає як розділення душі й тіла. Однак рекомендації Американської Неврологічної Асоціації суперечать обом цим позиціям.