Житомирщина: профанація фігури Богородиці
  • Птн, 19/01/2024 - 13:22

Увечері 17 січня настоятель кон-катедрального собору св. Софії у Житомирі о. Віталій Безшкурий повідомив на своїй сторінці у фейсбуці про факт зневаги фігури Діви Марії, що знаходилась у придорожній каплиці на трасі Звягель-Житомир. Ситуацію прокоментував настоятель нашої тамтешньої парафії.

Ми звернулися за коментарем до настоятеля парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії у с. Новий Завод отця Віктора Приходько. Адже ця каплиця стоїть біля траси якраз там, де є поворот до села.

За словами священника, на жаль профанація фігури Діви Марії тут відбувається не вперше. Це вже траплялось кілька разів. Однак завжди вдавалося відновити фігуру, бо відбита голова була десь поруч. Однак цього разу, після ретельних пошуків, нічого знайти не вдалося.

Отець Віктор розповідає, що зневага відбулась перед Різдвом, десь у 20-х числах. Наразі священник шукає можливості для встановлення нової фігури Діви Марії і дуже сподівається, що перед Великоднем така профанація не повториться.

Після таких прикрих випадків духовенство та віряни покликані молитися за навернення того, хто скоїв профанацію та відшкодовувати Богу за завдану зневагу. Це може бути молитва, прийняття Святого Причастя, добрий вчинок та ін. в намірі відшкодування. Крім того, молебень перших субот місяця, який закорінений у Фатімських об’явленнях, також має на меті відшкодування за зневагу зображень Пресвятої Діви Марії.

Нагадуємо, у Київсько-Житомирській дієцезії за останній час це вже не перший випадок профанації фігури Діви Марії. Перед Урочистістю Всіх Святих у Києві на Позняках невідомі зневажили фігуру Діви Марії та відбили руки і викрали частину фігури Ісуса Христа. Після цього прикрого інциденту ординарій закликав до молитви відшкодування Богу за зневагу.