61% українців довіряють церкві: Опитування, проведене Центром Разумкова
  • Чтв, 08/02/2024 - 10:48
Нещодавнє опитування, проведене Центром Разумкова з 19 по 25 січня 2024 року, виявило, що церква займає одне з провідних місць серед інституцій, яким українці довіряють, з показником у 61%.
 
Згідно з дослідженням, що було здійснено на замовлення програми “Долучайся!”, фінансованої USAID та реалізованої Pact в Україні, Збройні Сили України користуються найвищою довірою серед громадян, досягаючи показника в 95%. За ними слідують добровольчі загони та Державна служба з надзвичайних ситуацій із відповідно 85% та 82% довіри.
 
Церква посідає чільне місце у довірі українців, з 61% респондентів, які висловили їй свою довіру. Це ставить її вище за такі інституції, як Національна поліція та громадські організації, підкреслюючи важливість релігійних інституцій у суспільному житті України. Хоча у в порівнянні з дослідженнями, які проводилися раніше, рівень довіри до церкви трохи впав.
 
Однак, дослідження також виявило значну недовіру до державного апарату, політичних партій та Верховної Ради, з показниками недовіри 75%, 72% та 70% відповідно. Це вказує на критичне ставлення громадян до політичних і державних інституцій.
 
В контексті оцінки загальнонаціональних процесів, опитування показало, що 41% українців вважають, що країна рухається у правильному напрямку, тоді як 38% не поділяють цієї думки. Цікаво, що після початку повномасштабної агресії Росії проти України, оптимізм громадян щодо майбутнього країни значно зріс, досягнувши піку у 61% у лютому-березні 2023 року.
 
У плані економічних та соціальних змін, більшість опитаних вказали на погіршення ситуації у країні, особливо у сферах цін, економічного становища та стабільності. Незважаючи на це, 51% респондентів відзначили покращення обороноздатності країни, що свідчить про високу оцінку зусиль України у зміцненні своєї безпеки та оборони.