Білорусь: 15 діб арешту священнику за “екстремізм”
  • Пон, 29/05/2023 - 14:06

Затриманого силовиками 25 травня Олександра Шауцова, пароха греко-католицької парафії Священномученика Йосафата, суд міста Полоцька та Полоцького району визнав винним у «поширенні інформації екстремістського характеру». Священника засудили до 15 діб арешту за статтею 19.11 Кодексу про адміністративні правопорушення за репост матеріалів незалежного сайту «Хартія-97» у соціальній мережі «ВКонтакте», повідомляє viciebskspring.org. Також влада не схвалює його фотографію у Facebook, яку прикрашає так звана «рамка» з написом червоними літерами на білому тлі «Моліться за Білорусь».

Силовики кілька днів поспіль проводять обшуки на Полоччині. У греко-католицького священника Олександра Шауцова провели обшук в рамках кримінальної справи "про екстремізм".

Як ми раніше повідомляли, 25 травня затримали трьох католицьких священників греко-католицької та римо-католицької спільнот. У них вдома провели обшук, міліція вилучила оргтехніку отців.

Олександр Шауцов є парохом парафії Священномученика Йосафата – він уже понад 10 років очолює греко-католицьку спільноту в Полоцьку. Завдяки йому між різними парафіями греко-католиків склалися добрі дружні стосунки. Тому звістка про арешт отця Олександра шокувала не лише полоцьких вірян.

Ще один затриманий, римо-католицький священник Андрій Кулік, настоятель парафії Успіння Пресвятої Богородиці м. Міори.

Отець Андрій є настоятелем парафії Міор з 23 червня 2019 року, також був настоятелем парафії у Дісні (до 6 вересня 2020 року). Він народився на Гродненщині, але значний час свого служіння провів на Вітебщині, отримавши перше призначення після священничих свячень у Городок. З 21 квітня 2005р до 31.05.2012 р. був адміністратором у Підсвіллі. Під час служіння на парафії займався завершенням будівництва та проведенням внутрішніх робіт у новому храмі, який був освячений 30 липня 2011 року. Далі була праця на парафії св. Владислава у Вітебську (мікрорайон Білів), а потім на парафії св. Йосафата Кунцевича в Константинові (Глибоцький район).

З 28 вересня 2014р. до 22 червня 2019 року перебував під опікою парафії Вознесіння Господнього с. Дзеркаущина. Під час душпастирської діяльності священик значну увагу приділяв роботі з дітьми та молоддю. Останні роки служив у Міорах.