Білорусь: католицький священник залишається за ґратами
  • Втр, 12/12/2023 - 22:26

О. Генріх Околотовіч перебуває під арештом – до зміни статусу для нього відмовлялися приймати теплі речі.

6 грудня минуло 20 днів із часу арешту о. Генріха Околотовіча – пароха римо-католицької парафії святого Йосифа у Воложині. За цей час його мали або пред’явити звинувачення у вчиненні злочину, або відпустити на волю.

За повідомленням Katolik.life, священнику обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та він залишається за ґратами – це означає, що йому висунуто звинувачення. До зміни статусу силовики відмовлялися прийняти для передачі затриманому теплі речі та їжу. У перші дні після арешту священникові вдалося передати лише засоби гігієни, білизну та таблетки – він хворіє на серйозні захворювання, тому змушений приймати кілька видів ліків.

Статтю Кримінального Кодексу поки не називають, але відомо, що згідно з останніми змінами в КК Білорусі термін пред'явлення обвинувачення продовжено до 20 діб із моменту затримання за низкою «антидержавних» статей — таких як шпигунство, державна зрада.

Але що саме інкримінують священникові, залишається невідомим. Офіційної інформації про справу отця Генріха Околотовіча досі немає, державні органи ще нічого не повідомляють про те, в чому його звинувачують.

Нагадаємо, о. Генріх Околотовіч – відомий і шанований у Білорусі священник, який ще з радянських атеїстичних часів допомагав відроджувати Католицьку Церкву в регіонах. Він неодноразово ставав героєм публікацій та сюжетів державної преси, в одному з матеріалів наголошувалося, що священник розмовляє білоруською не лише на парафії, а й вдома.