Блаженніший Святослав: «Ми вчимося в нашому духовному житті відрізняти основне від другорядного»
  • Втр, 21/04/2020 - 14:12

Сьогодні нам світло Божого слова і віри підказує, що навіть коли ми щось втрачаємо, взамін здобуваємо щось нове. Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в ефірі радіо «Марія».

Предстоятель пригадав досвід апостолів, які пережили втрату свого Учителя, через що втратили надію.  

«Пригадаймо собі пасхальну історію подорожей двох учнів до Емаусу. Вони йшли з Єрусалиму з відчуттям тотального краху. Учні не знали, куди йти і що робити. Вони були заглиблені у свою втрату. У той момент Ісус Христос крокував разом із ними, але вони були настільки зайняті собою і своєю втратою, що його не впізнали. Лише в момент Євхаристії, коли Христос узяв хліб, переламав і подав їм, їхні очі відкрилися», – розповів Глава Церкви.  

На його думку, ми зараз, як учні Христові, переживаємо подібний досвід. Ми перелякані, позаяк розлетілися всі наші уявлення чи стереотипи способу переживання Великодніх свят.

«Ми вчимося в нашому духовному житті відрізняти основне від другорядного. Вчимося відрізняти релігійні звички від звичаїв, а звичаї від суті і змісту нашої віри. Христос сьогодні не покинув нас серед страху і розчарування. Під час пандемії ми повинні наново Його віднайти навіть у наших домівках. Христос присутній у храмі, але Він є поруч із нами в нас вдома», – переконаний Предстоятель УГКЦ.

На його думку, лише у воскреслому Христі ми маємо віднайти силу, щоб перебороти страх і силу перемінити страх на радість.

«Я хочу всім побажати, щоб цей Великдень, який ми переживаємо в екстремальних умовах, був для нас нагодою щоразу глибше відкрити для себе присутнього поруч із нами живого воскреслого Бога нашого Спасителя Христа», – побажав Предстоятель УГКЦ.