«Боже, пошли архистратига Михаїла з небесним військом, щоб на полі бою зло було переможене»,- Глава УГКЦ у 286-й день війни
  • Срд, 07/12/2022 - 10:50

Боже, поблагослови наших воїнів на фронті! Боже, пошли Твого архистратига Михаїла з небесним військом, щоб на полі бою зло було вкотре переможене! Боже, даруй Україні перемогу! Боже, даруй Україні Твій справедливий, небесний мир! Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному зверненні у 286-й день війни.

Предстоятель зазначив, що минулий день увійде в історію як день восьмого масованого ракетного удару росіян по Україні, як день іще одного повномасштабного злочину проти людяності, військового злочину, що стався саме в день підписання так званого Будапештського меморандуму, який перевів Україну в без’ядерний статус, бо наша Батьківщина відмовилася від атомної зброї, і згідно з яким такі держави, як Сполучені Штати Америки, Великобританія і росія гарантували нашій країні безпеку. І ось та країна, яка гарантувала нам безпеку, перед лицем усього світу знову вчинила масований військовий злочин. Сімдесят ракет було випущено по Україні тільки за кілька годин. Постраждала критична інфраструктура на Київщині, Вінниччині та, особливо, Одещині.

У цей день Патріарх говорив про католицьку школу. «Католицька система освіти, яка охоплює всі ланки виховання дитини: дитячий садок, середню католицьку школу та католицький університет — це безперервний процес виховання людини. Насамперед зауважу, що католицька школа — це не конфесійна школа. Це школа не тільки для католиків. Це школа, яка дає найкращу у світі освіту. Тому слово "католицька" тут передусім вказує на якість освіти, а також на інтегральність освіти та виховання», — сказав Блаженніший Святослав.

Він зазначив, що Святе Письмо дає нам цілісний образ людини — як храму Святого Духа, який тілесно живе в людині (Святий Дух робить наше тіло своїм храмом). Цей цілісний погляд дає можливість виховати людину як гідний Божий образ, незалежно від її релігійного, конфесійного способу життя та етнічного походження. Тому католицькі школи сьогодні існують в усьому світі.

Архиєрей зауважив, що католицькі навчальні заклади належать в Україні до так званої приватної освіти. Проте їхній християнський напрямок показує, що йдеться про глибоку модель співпраці між церковними інституціями і державою.

«Ми хочемо, щоб католицькі дитячі садки, школи і наш Католицький університет були відкритими для всіх, щоб для здобуття європейської, найкращої освіти і високого виховання не треба було їхати з України. Тому ми запрошуємо батьків віддавати дітей до наших католицьких дитячих садків, шкіл і до Українського католицького університету. У такий спосіб ми можемо закласти тверді євангельські фундаменти для нашого суспільства, бо, як показує світова практика, саме з католицьких шкіл виходять найкращі лідери громадянського суспільства, Церков і релігійних організацій, відповідальні громадяни своєї Батьківщини», — сказав Патріарх.

Відтак закликав до посиленої молитви за звільнення ув’язнених священників у Бердянську — отців Івана й Богдана — і додав: «Молімося за тих наших дітей, які опинилися на окупованих територіях. Ми знаємо, що окупанти систематично нищать українську систему освіти на окупованих територіях, погрожуючи позбавити батьківських прав тих, хто відмовляється посилати своїх дітей до нашвидкуруч створених російських шкіл. Нехай Господь Бог поможе нам зберегти гідність дитини і виховати гідність людини в мережі нашої шкільної, зокрема католицької, системи освіти».

Департамент інформації УГКЦ