Бразилія: 80 тисяч чоловіків здійснили паломництво до Апаресіди
  • Чтв, 29/02/2024 - 12:32

Минулої неділі понад 80 тис. чоловіків прибули до Апаресіди в рамках шістнадцятого паломництва чоловіків, які щодня моляться на вервиці. Це найбільша паломницька група, яка щороку прибуває до цієї святині.

Спільна молитва вервиці для чоловіків була започаткована в 1936 році в місті Ітабі, в штаті Сержипі, розташованому в північно-східному регіоні Бразилії. Це сталося, коли наприкінці народних місій священник-капуцин отець Перегріно заохотив чоловіків до спільної молитви на вервиці.

З часом побожність до вервиці поширилася по всій Бразилії. Наразі «Чоловіча вервиця» (Terço dos Homens) стала національним рухом, який від імені єпископату підтримує Архиєпископ Гіл Антоніо Морейра, ординарій архиєпархії Жуїз-де-Фора в штаті Мінас-Жерайс. Глейсон Лозер, генеральний секретар Чоловічої Вервиці в Бразилії, оцінює, що понад мільйон чоловіків беруть участь у цій великій Марійській родині, інформує Vatican News.

Цьогорічна проща супроводжувалася гаслом «Чоловіча Вервиця: святкування Слова Божого в Домі Матері»! Девізом були слова псалмоспівця: «Слово Твоє світло на моїй стежці» (Пс. 119). У цьогорічному паломництві взяли участь понад 80 тисяч чоловіків із різних регіонів цієї країни.

Під час перебування в Апаресіді чоловіки мали багато спільних молитовних моментів, як-от: нічна адорація Пресвятих Тайн, відправлення Святих Літургій, аскетичні конференції, процесії та можливість прийняти таїнство покаяння. Через таку велику присутність більшість паломників молилися за межами базиліки, адже храм може вмістити 30 тисяч осіб.

Варто наголосити, що у квітні минулого року бразильський парламент прийняв закон (№ 14.558), на підставі якого було встановлено Національний чоловічий день Вервиці, який відзначається 8 вересня, у свято Різдва Пресвятої Богородиці. У цей день у 1936 році чоловіки з міста Ітабі започаткували спільну молитву вервиці.

Наступного місяця відбудеться одинадцяте національне паломництво жінок, які спільно моляться на вервиці.