Чи британці хочуть «смерті за бажанням»?
  • Срд, 05/02/2020 - 17:05

Британські парламентарі повернулися до дебатів про положення, що стосуються самогубства з допомогою лікаря. Закон про легалізацію цієї практики було відхилено у 2015 р. завдяки рішучій реакції католицьких та англіканських громад, а також євреїв та мусульман.

Закон Англії, Уельсу та Північної Ірландії стверджує, що кожному, хто «заохочує або сприяє самогубству», загрожує 14 років ув'язнення. Те саме стосується і евтаназії, у британському законодавстві її називають «вбивством».

Однак під час січневих дебатів більшість депутатів підтримали необхідність перегляду цього законопроекту. У листі до організації «Care Not Kiling» (CNK), яка проводить кампанію з підтримки паліативної допомоги, міністр юстиції Роберт Бакленд наголосив, що уряд не планує змінити закон.

За даними британських організацій, які пропагують смерть за бажанням, вона має понад 80% громадської підтримки. І все-таки шість років тому тиск середовищ, які виступали проти лібералізації цих положень, був настільки ефективним, що британський парламент не зміг просунути закон. Як сказав тоді примас Англії та Уельсу кардинал Вінсент Ніколс: низова опозиція відіграла ключову роль у відхиленні скандального законопроекту. В офіційному листі до Палати лордів свій протест висловили, окрім очільника католиків, примас Англіканської громади, головний рабин Великобританії та генеральний секретар Британської ради мусульман.

Британські суди дедалі більше борються із справами осіб, які вимагають смерті від рук лікаря. Торік у листопаді 49-річний Філ Ньюбі програв апеляцію у Верховному суді, в якій просив скасувати заборону на самогубство з допомогою лікаря, бо він страждає від невиліковного захворювання нейронів, внаслідок якого його організм поступово паралізується. Виносячи свій вирок, Верховний суд заявив, що «це не є відповідний форум для дискусії про святість життя».