Держдеп США: Росія продовжує релігійні переслідування на окупованих територіях України
  • Чтв, 22/06/2023 - 16:48

З моменту вторгнення до Криму та частини Донбасу в 2014 році, Росія та її ставленики вчиняють широкомасштабні, постійні та кричущі порушення права на свободу совісті та релігії, а також фізичне та психологічне насильство над релігійними меншинами. 

Про це наголошує Державний департамент США у щорічній доповіді про стан свободи віросповідання в світі у 2022 році. Доповідь охоплює майже 200 країн по всьому світу, в тому числі характеризує становище релігійних громад на територіях України, окупованих внаслідок російської агресії, пише Інститут релігійної свободи.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, російські війська посилили російські репресивні практики, які застосовуються в Криму та Донбасі, на нові окуповані території – частину Запорізької та Херсонської областей. Держдеп США зафіксував факти широкої заборони релігійних меншин на регіональному рівні, зокрема євангельських християн, римо- та греко-католиків, а також інших громад.

Також Росія продовжує практику незаконних ув'язнень, фізичного насильства та викрадення релігійних лідерів. Продовжується навмисне знищення або захоплення релігійних споруд різних конфесій. Російські збройні сили вчиняли чисельні порушення свободи віросповідання на контрольованих українським урядом територіях, зокрема знищуючи ракетними та артилерійськими обстрілами об’єкти релігійної інфраструктури та культурної спадщини. 

При цьому Держдеп США зауважує, що наявні дані про численні порушення релігійних прав  на окупованих Росією територіях України є неповними, адже моніторинг ускладнюється через сувору цензуру ЗМІ та відмову в доступі міжнародним спостерігачам.

Повний текст звіту Держдепу США щодо України можна прочитати англійською мовою.

30 листопада 2022 року Державний секретар США повторно визнав Росію країною, що викликає особливе занепокоєння (СРС), за участь у систематичних і кричущих порушеннях свободи віросповідання як всередині своєї країни, так і на тимчасово окупованих територіях України. Участь у цьому “чорному списку” відкриває шлях до санкцій, якщо країна-порушниця не докладатиме зусиль для покращення стану релігійної свободи. 

Крім Росії у списку CPC знаходиться Бірма, КНР, Куба, Ерітрея, Іран, Нікарагуа, КНДР, Пакистан, Саудівська Аравія, Таджикистан і Туркменістан. 

Ентоні Блінкен, Державний секретар США:

 

"Ми продовжимо ретельно спостерігати за станом свободи релігії й переконань у кожній країні світу та захищати тих, хто переживає на собі релігійні переслідування чи дискримінацію."

Як повідомляв ІРС, нещодавно Комісія США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF) оприлюднила щорічний звіт за 2022 рік, у якому зафіксувала грубі порушення свободи віросповідання з боку Росії. Зокрема, Комісія зафіксувала факти цілеспрямованих переслідувань українських релігійних громад на українських територіях, окупованих Росією.