До церкви через поліцію: як в Німеччині охороняли Різдвяні служби
  • Птн, 29/12/2023 - 15:51

Десятки поліцейських, безпекові рамки, металодетектори й обшуки із собаками — саме так виглядає святкове богослужіння у відомому німецькому соборі. Цього року на Різдво головний Кафедральний собор Кельну став однією з найзахищеніших будівель міста. Відомий готичний костел став об’єктом можливої терористичної атаки, тому поліція і служби безпеки вжили надзвичайних заходів для захисту різдвяної служби.

Влада Німеччини, Австрії та Іспанії заявила, що радикальні групи могли планувати напади на Різдво чи Новий рік. У суботу в Австрії затримали чотирьох осіб. Підозрювані можуть бути пов’язаними з терористичним угрупованням «Ісламська держава провінції Хорасан» (IS-K), яке є відгалуженням ІДІЛу. Раніше в цьому місяці сім осіб були затримані в Німеччині, Данії та Нідерландах за підозрою в плануванні терактів.

Католицький собор у Кельні є однією з найпопулярніших туристичних пам’яток Німеччини, яка щороку приваблює понад шість мільйонів відвідувачів. Але цього разу на свята він закритий для туристів. Пройти до костелу можуть тільки віряни з документами, які приходять на службу без великих сумок чи рюкзаків і тільки після ретельного обшуку. Жорсткі заходи безпеки можуть викликати чи роздратування, проте це необхідно з огляду на реальну терористичну загрозу.

Всі віряни парафії повинні були пройти перевірку

25 грудня на Різдво німецька поліція заарештувала чоловіка, який міг готувати напад на собор. Це 30-річний таджик, «про якого є інформація, що має значення для державної безпеки», йдеться в заяві поліції Кельна. Протягом всього святкового періоду правоохоронці проводять надзвичайні заходи для виявлення загроз. Хоча офіційні особи не акцентують саме на ісламістській небезпеці для християн, однак це загальновідомий факт і зв’язок затриманях із радикальними мусульманськими організаціями підтверджує це.

Протягом святкового періоду в кількох європейських країнах посилилися побоювання нападів. Надзвичайні заходи безпеки і досить гарна робота поліції на випередження — це нова реальність в якій живе Європа тепер. Відкрите масштабне святкування із залученням всіх охочих зустрічається рідше і це закономірно з огляду на погрози та викриття потенційних терористів. Але в цьому тривожний тренд: Європа стає більш небезпечною для християн, а можливості для вільної проповіді Євангелії стають дедалі обмеженішими.