ДР Конго: церковний протест проти масових вбивств цивільних осіб
  • Чтв, 05/12/2019 - 17:19

Спеціальний «день жалоби і молитви» оголосили єпископи Демократичної Республіки Конго після того, як у країні сталися нові масові вбивства невинних мирних жителів. На знак протесту 2 грудня тимчасово призупинили роботу всі церковні установи у двох регіонах Конго, найбільше постраждалих від насильства. Закрили дитячі садки, школи та всі інші церковні установи, окрім центрів, що надають медичну допомогу.

«Ми засуджуємо зростаюче насильство над конголезькими людьми. Закликаємо владу поставити дамбу цим нелюдським розправам і відновити мир і стабільність у країні», – написали єпископи з Північного та Південного Ківу в спеціальній заяві. Вони зазначили, що безкарність збройних формувань унеможливлює життя в цих регіонах. У місті Бені страйк супроводжувався маршем мовчання, в якому тисячі людей ішли босоніж, протестуючи проти вбивства понад 120 цивільних та медпрацівників, що працюють в центрах боротьби з вірусом Ебола. У результаті цих атак Всесвітня організація охорони здоров'я вилучила з Конго частину свого персоналу, який бореться з епідемією, яка постійно поширюється.

Папа Франциск молився за мир в цій африканській країні у першу неділю Адвенту під час спеціальної Літургії для Конго. Папа нагадав, що там вибухають конфлікти, що підкріплюються також ззовні, при мовчазній співучасті багатьох. Конфлікти, як наголосив Папа, часто підживлюються тими, хто збагачується торгівлею зброєю.