Глава УГКЦ: «Молімося, щоб нашій Церкві ніколи не забракло духовних отців»
  • Пон, 19/06/2023 - 10:50

18 червня, у 2-гу неділю після Зіслання Святого Духа, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав завітав до Київської Трьохсвятительської духовної семінарії у Княжичах, де очолив Архиєрейську Божественну Літургію, а також освятив підрясники першокурсникам і вручив дипломи випускникам семінарії.

На Літургії з Главою Церкви співслужили: екзарх Одеський владика Михайло Бубній, єпископ курії Києво-Галицького Верховного Архиєпископа владика Степан Сус, єпископ-помічник Донецького екзархату владика Максим Рябуха, єпископ-помічник Івано-Франківської архиєпархії владика Микола Семенишин, ректорат, викладачі та гості семінарії.

У проповіді Блаженніший Святослав розкрив зміст заклику Ісуса «Іди за мною!», пояснив значення приходу Христа до людей, а також у контексті Дня батька наголосив на важливості й потребі духовного батьківства.

Він звернув увагу на образ Бога, який сьогодні описує Матей: «Це — образ Бога, який рухається, іде, приходить до людини. Образ Бога, який проходить через особисте життя кожної людини. Образ Бога, який проходить і йде разом зі своїм народом. Ба більше, веде його за собою». Пояснюючи значення цієї тріумфальної, таїнственної, рятівної, оздоровлюючої ходи Ісуса Христа, проповідник зазначив, що в цьому образі Святі Отці, зокрема IV століття, бачили образ Тайни Євхаристії.

Плодом цього «transitus Domini» (з лат. «прихід Господа») є, за словами Глави УГКЦ, перетворення людини. «Бог приходить для того, щоб розквітнула людина. Це цвітіння людини у присутності Бога, який до неї прийшов, ми називаємо покликанням. Бог кличе, щоби виявилися усі дари Духа Святого, якими Він нас сповняє», — ствердив архиєрей.

Блаженніший Святослав застеріг перед небезпекою змарнувати чи пропустити цей особливий момент приходу до нас Ісуса Христа, зокрема в Тайні Євхаристії.

Цитуючи св. Августина, який сказав: «Страхаюся Ісуса, що проходить і залишиться (у вічності), і тому не можу мовчати», Предстоятель пояснив, що під цим острахом мається на увазі боязнь втратити, бути нечутливим, сліпим і глухим до того моменту, коли голос Божий кликатиме саме мене. Адже для кожної людини, на переконання проповідника, повнотою її цвітіння є особиста зустріч із Христом.

«Христос кличе рибалок до особливого покликання і служіння — до духовного батьківства», — акцентував Глава Церкви.

Відтак ствердив, що Христос кличе своїх учнів захоплювати серце людини Божою присутністю. Він зазначив, що справжня мама і справжній батько вміють по-особливому захопити свою дитину без зовнішнього примусу чи суворої дисципліни — зворушити зсередини її серце. Так само, на переконання архиєрея, Христос хоче зсередини зворушити людське серце. Хоче прийти і сказати: «Ходи за мною!».

«Покликання до духовного батьківства є особливим змістом служіння Христового священника», — зазначив Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав запевнив, що покликання йти за Христом сьогодні по-особливому скероване до української молоді, яка шукає особисте покликання, особливо серед священничого чи монашого служіння: «Так сьогодні українці потребують духовних батьків і матерів, які б допомогли нашому народові, якого нищать російські ракети, бомби, щодня розквітнути, визволитися від земного фараона, що далі нас хоче тримати в рабстві. Так важливо нам сьогодні почути цей голос: „Ходи! Ходи за мною!“».

Також Глава УГКЦ привітав усіх чоловіків із Днем батька. Він закликав зрілих мужчин захопити серце своєї родини й відкрити його до вічності, а також бути для своїх дітей справжньою іконою Небесного Отця. «Молімося сьогодні за тих батьків, які виявляють свою батьківську любов до своїх найдорожчих саме тим, що захищають їхнє життя і виборюють майбутнє нашої Батьківщини на полі бою», — закликав Патріарх.

«Просімо сьогодні в цій Літургії, — додав Блаженніший Святослав, — щоб нашій Церкві ніколи не забракло духовних отців. Ми молимося, щоб ця наша семінарія завжди була переповнена, щоб наші семінаристи, які сюди приходять готуватися до Таїнства Священства, найперше відкривали в собі дар духовного батьківства, щоб потім могли бути справжніми рибалками людей».

«Господи, Ісусе Христе, прийди до нас, пройди крізь нас! Ми знаємо, що зараз Ти прийдеш і звершиш тут нашими руками Таїнство Євхаристії. Це — Таїнство, якому особливо поклоняємося в тому моменті Літургійного року. Господи, будь між нами, щоб розквітнув у Тобі український народ. Будь між нами, проходь нашими містами й селами, зціляй наші болі, недуги, щоб у Твоїй присутності розквітнула Богом бережена українська земля», — закінчив проповідь Предстоятель.

 
 

На завершення Літургії Блаженніший Святослав подякував присутнім архиєреям УГКЦ за те, що вони відчувають, що семінарія є спільною, а тому відчувають відповідальність за її життя й утримання, за те, що скеровують сюди студентів.

Дякуючи священникам, Предстоятель в особливий спосіб поставив у приклад семінаристам двох отців, які ще донедавна душпастирювали в Донецьку, — Святослава Розлуцького і Дмитра Дехтярьова. Отець Дмитро останнім із греко-католицьких священників виїхав із Донецька, перебувши опісля місяць у фільтраційному таборі росіян у Таганрозі. «Наші люди на окупованих територіях особливо потребують духовного батька, який не боїться. Браття-семінаристи, якщо хочете добрий приклад духовних отців — ось він», — сказав Глава УГКЦ, вказавши на священників.

Звертаючись до випускників семінарії, Блаженніший Святослав закликав: «Прошу вас, браття, не загубіться по дорозі. Нам так треба священників! Кого, як не вас, ми дамо нашим людям у Центрі, на Півдні, Півночі, Сході України, які зараз переживають духовне відродження і просять про духовного батька?!».

А першокурсникам, яким перед Літургією Глава УГКЦ благословив підрясники, він побажав, щоб момент, коли Христос пройшов повз них і дав їм право носити підрясник, був особливим днем, і додав: «Одягнувши підрясник, так легко його не скидайте».

Окремо Блаженніший Святослав подякував меценатам за складені пожертви на підтримку семінарії, зокрема панству Оверків з Канади. Пані Марті Хавунці та пану Андрієві Пельцю були вручені Патріарші грамоти.

На завершення свята випускники семінарії отримали два дипломи — Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ та філософсько-богословського факельтету УКУ.

Департамент інформації УГКЦ