Глава УГКЦ: «У цьому періоді буття українського народу важливо сповнити своє особисте життєве завдання»
  • Пон, 28/12/2015 - 10:42

У час, який ми зараз переживаємо, ми зазвичай робимо підсумок нашого з вами життя упродовж останнього року. Гадаю, кожен з нас, українців, бачить, що в цей час війни, Бог є діяльний і присутній з нами. Він готує нас до чогось великого. Але кожен з нас повинен у тому часі сповнити своє покликання…

Про це говорив вчора, у Тридцяту неділю по Зісланні Святого Духа, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Гошівському монастирі сестер Пресвятої Родини. Співслужив з Главою УГКЦ владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ.

Проповідник відзначив, що Бог, у якого ми віруємо, якого ми ісповідуємо нашим особистим життям, Бог, якого ми свідчимо у суспільному житті, не є Богом бездіяльним чи байдужим до життя та існування людини і сотвореного світу. Більше того, Він говорить до людини і не просто говорить. Він її кличе. Запрошує, аби людина прийшла до нього і взяла участь у Його особистому житті, у Його блаженстві, у Його багатстві. Якраз саме такий образ Бога бачимо у сьогоднішній притчі... Цей господар, який готує вечерю і запрошує усіх, є образом нашого Бога.

На переконання Блаженнішого Святослава, Господь Бог є господарем часу, але Він цей час готує… Церква сьогодні святкує пам'ять праотців. «Готуючись до Різдва, – сказав Предстоятель, – сьогоднішня неділя нам каже: ось повнота часу зближається. Той момент, який Святе Письмо називає «повнотою часу» є момент народження Ісуса Христа, який стає ключем, центром історії всього людства. Різдво Христа назавжди поділить усю історію людства на до і після. Праотці, яких ми сьогодні згадуємо, це були ті, які відповіли на поклик, запрошення Боже... Саме оця відповідь на покликання була інструментом, яким Господь Бог готував повноту часу».

Саме приклад праотців, вважає проповідник, є тим прикладом, який промовляє: вчиніть і ви так само, не пропустіть, не відмовтеся від цього запрошення, бо хто відмовиться, вовік не скуштує вечері Господа, як каже нам сьогодні Святе Євангеліє.

«Тому, – відзначив Глава Церкви, – я сьогодні прибув до цієї святої обителі – до монастиря, щоб подякувати всім богопосвяченим особам нашої Церкви. Зокрема сестрам у Гошівській обителі, що вони вірно сповняли впродовж цього року своє покликання і своє завдання. У цьому храмі скільки людей віднайшли своє особисте покликання. Як багато людей наново зрозуміли і поновили своє професійне покликання. Але особливо я хочу подякувати нашим сестрам за те, що цей храм у цьому році став лічницею для всіх, хто постраждав унаслідок бойових дій. Скільки воїнів АТО пройшло тут духовну і психологічну реабілітацію».

«Ми бачимо, – вважає Блаженніший, – як важливо нам у цьому періоді буття українського народу і Української Церкви сповнити своє особисте життєве завдання. Бог кличе. Він готує. Він є перший в тому, що пропонує кожному з нас. Але тепер вибір є за нами».

Предстоятель закликав усіх і кожного: «Станьте вибраними, станьте обранцями Божими, щоби взяти участь уже тут на землі в Його радості, в Його блаженстві і в повноті свого особистого життя, у часі, в якому визначив нам наш Господь у повноті і радості святкувати Різдво Христове».