Християни в Європі під загрозою
  • Срд, 12/11/2014 - 12:41

Свобода християн на Заході піддається все більшій загрозі: про це говориться в заключному звіті фонду «Допомога Церкві в потребі». Під загрозою знаходяться свобода совісті і висловлювання в традиційно християнських країнах, - там, де ці демократичні свободи народилися, а тепер зводяться до мінімуму в ім'я нових, так званих, прав, нетерпимих по відношенню до інших прав, пов'язаних з релігією.

Співробітник Центру моніторингу нетерпимості та дискримінації щодо християн в Європі Мартін Куглер зазначив, що виклик, з яким стикаються європейські християни, подвійного плану. По-перше, це зростаюча соціальна ізоляція і нетерпимість, по-друге, обмеження свободи на правовому рівні в галузі медицини, шлюбу, сім'ї та виховання.

В Європі ми не говоримо про переслідування: тут проблема зовсім інша, зазначив Мартін Куглер. «Існує зв'язок між пасивністю, незнанням значення 'свободи віросповідання' в Європі і насущними проблемами людей в своїх країнах». Тому християни повинні усвідомлювати свою відповідальність як мирян і не перекладати усю активність на плечі духовенства. З іншого боку, положення віруючих в Європі - це заклик до мужності для християн-політиків: боротися за свободу віросповідання в різних соціальних сферах.