Християнина з В’єтнаму засудили до 4,5 років в’язниці за проведення молитовних зібрань у себе вдома
  • Втр, 06/02/2024 - 17:04

В'єтнамський уряд розглядає простий акт молитви як пряму загрозу своїй владі та легітимності – засновник правозахисної групи

В'єтнамського християнина з племені монтаньярів засудили до 4,5 років ув'язнення за звинуваченням у «розколі та підбурюванні» за проведення молитовних зборів у себе вдома, повідомляє The Christian Post.

Вирок винесено на фоні напруженості, що зберігається між релігійною практикою і державною політикою в комуністичній країні, що особливо зачіпає меншість монтаньярів та їх християнську віру.

48-річний Най І Бланг, пов'язаний з Євангелічною церквою Христа у Центральному нагір'ї, був засуджений минулої п'ятниці без юридичного представника, повідомив засновник церкви пастор Ага. Його засудили нібито за підбурювання до дій, які суперечать інтересам держави. Церкву, невизнану державою, звинувачують у спробі підірвати національну єдність через свої релігійні зібрання.

Правозахисна група Christian Solidarity Worldwide (CSW), що базується у Великій Британії, стверджує, що право Бланга сповідувати свою віру знаходиться під загрозою, відзначаючи його попередні тюремні ув'язнення та штрафи з аналогічних причин.

Спільнота монтаньярів, до якої належить Бланг, переважно християнська та історично конфліктувала з в'єтнамським урядом.

Засновник CSW Мервін Томас висловив глибоке занепокоєння відсутністю належної правової процедури на слуханнях у справі Бланга та ширшими наслідками для свободи віросповідання у В'єтнамі.

«В'єтнамський уряд розглядає простий акт молитви як пряму загрозу своїй владі та легітимності», - сказав Томас. - Жодна людина не повинна боятися ув'язнення за реалізацію свого права на релігійну свободу чи переконань. Ці останні події демонструють, що ситуація з правами людини у В'єтнамі продовжує погіршуватися. Ми наголошуємо, що це частина ширшої практики переслідування релігійних та етнічних меншин по всьому В'єтнаму, яка часто є більш жорсткою у сільській місцевості».

Ага каже, що вирок Блангу «неприйнятний».

«Якби адвокат Ха Хуй Сон був присутній, очевидно, це був би справедливий і прозорий судовий процес, щоб з'ясувати, винний пан Бланг чи ні», — впевнений Ага. - Але насправді у справі брали участь лише люди з уряду. Це означає, що уряд може винести Блангу будь-який вирок, який забажає. Чому не було адвокатів, які б могли захищати чи сперечатися з правових питань?».

Раніше Бланг був оштрафований і ув'язнений за аналогічні правопорушення, що відображає суворий контроль в'єтнамського уряду над релігійним самовираженням.

Серед недавніх юридичних проблем спільноти монтаньярів — масовий судовий процес, під час якого 22 січня понад 100 монтаньярів було засуджено за звинуваченнями у тероризмі після нападу на провінційні партійні офіси в Дак Лаку.

Ситуація в Центральному нагір'ї В'єтнаму, де проживають християни-монтаньяри, залишається напруженою після антиурядового нападу, внаслідок якого загинуло багато людей, зокрема місцеві партійні чиновники.

Міністерство громадської безпеки назвало арештованих «молодими людьми, які плекали омани та екстремістські погляди і були підбурювані ватажками через Інтернет».

Ця подія викликала серйозне занепокоєння щодо прав людини, включаючи справедливість судового процесу та ставлення до релігійних та етнічних меншин у країні Південно-Східної Азії з однопартійною системою, яку очолює Комуністична партія.

За даними CSW, 10 монтаньярів було засуджено до довічного ув'язнення, а решта вироків варіювалися від 3,5 до 20 років позбавлення волі. Деяким закордонним активістам також висунули звинувачення. Уряд звинуватив американських активістів у координації нападів, проте активісти заперечують ці звинувачення.

Міжнародна спільнота, включно з правозахисними організаціями, розкритикувала ставлення В’єтнаму до монтаньярів та інших меншин, закликаючи до більшої релігійної свободи та справедливості.