Єп. Шнайдер: Майбутні папи дякуватимуть єпископу Стрікленду за його вірність католицькій вірі
  • Пон, 18/09/2023 - 19:52

«Дорогий єпископе Стрікленде, дякую тобі за те, що ти рішуче налаштований «служити Господу, а не часу»,- написав єпископ Шнайдер у нещодавньому пастирському листі до єп. Стрікленда.

Текст цього листа єп. Стрікленд надав LifeSiteNews, а ми публікуємо його переклад.

«Слава Ісусу Христу!

Ваша Ексцеленціє, єпископе Стрікленде, дорогий та шановний брате у єпископстві!

Для мене велика честь і радість висловити тобі мою вдячність та шану за твою безстрашну самовідданість безкомпромісно зберігати, передавати та боронити католицьку віру, яку апостоли передали Церкві і якою живились усі покоління католиків, особливо наші предки, наші батьки та матері, наші священники та монахині-катехитки. З усією правдою ми можемо застосувати до тебе, дорогий єпископе Стрікленде, те, що у свій час говорив св. Василій: «Єдине звинувачення, яке зараз гарантовано отримує суворе покарання – це ретельне дотримання традиції Отців» (Еп. 243).

Дозволь поділитись з тобою наступними дуже актуальними словами того ж великого і святого єпископа:

«Доктрини істинної релігії укидаються. Закони Церкви у замішанні. Владолюбство чоловіків, які не бояться Бога, привело їх на високі посади в Церкві, а висока посада тепер публічно відома як нагорода безбожності. В результаті, чим більше чоловік богохулить, тим більше люди вважають його єпископом. Клерикальна гідність – це вже минуле. Цілком бракує чоловіків, які б пасли Господнє стадо зі знанням. Церковники при владі бояться говорити; ті з них, хто досягнув влади з допомогою людських інтересів, є рабами тих, кому вони завдячують своїм просуванням. Віра є невизначеною; душі просочені незнанням, бо фальсифікатори світу вдають істину. Уста істинних віруючих німі, а кожен богохульний язик вільно виляє; святі речі топчуть ногами.» (Еп. 92)

Ми дійсно живемо в такі ж часи, які описує св. Василій з такою вражаючою подібністю.

Слова св. Василія у його листі до св. Папи Дамасія, в якому він просить папу про допомогу та ефективне втручання, можна цілком застосувати до нашої сучасної ситуації:

«Мудрість цього світу отримує найвищі нагороди в Церкві та відкинула славу хреста. Пастирів виганяють, а на їхні місця впроваджують жахливих вовків, які гонять стадо Христове. Немає кому збиратись в домах молитви; пустелі сповнені лементуючого натовпу. Старші плачуть, коли порівнюють теперішнє з минулим. Молоді слід ще більше співчувати, адже вони навіть не знають чого їх позбавили». (Еп. 90)

Дорогий єпископе Стрікленде, на відміну від св. Василія, який звертався до Папи Дамасія, ти, на жаль, не маєш реальної можливості звернутись до Папи Франциска для того, щоб він допоміг тобі завзято зберігати святу традицію минулого. Навпаки, Апостольська Столиця поставила тебе зараз під пильний нагляд і погрожує тобі залякуваннями та позбавленням єпископської опіки над твоєю паствою в Тайлері, і лише через єдину причину, що ти, як і св. Василій, св. Атаназій та багато інших єпископів-сповідників упродовж історії, бережеш традицію Отців; лише тому, що ти не замовчуєш істину, лише тому, що ти не поводишся як чимало єпископів сьогодення, які – послуговуючись словами св. Григорія Богослова – «служать часам та забаганкам натовпу, віддавши човен під вплив вітру, який дує в цей момент, і як хамелеони, знають як надати своєму слову різних кольорів» (De vita sua (Carmina) 2, 11).»

Однак, дорогий єпископе Стрікленде, ти маєш те щастя, що усі папи минулого, усі відважні єпископи-сповідники минулого, усі католицькі мученики, які, за словами св. Терези Авільської, «вирішили пройти тисячі смертей заради кожного речення символу віри» (Життя Терези від Ісуса, 25:12), підтримують і підбадьорюють тебе. Більше того, найменші у Церкві моляться за тебе і підтримують тебе; вони є постійно зростаючим, хоча й малим, військом вірних мирян – у Сполучених Штатах, а також у всьому світі – ті, кого відкинули на маргінес церковники високого рангу, навіть у Ватикані, головними турботами яких, як виглядає, є прагнення догодити світові та поширювати свій натуралістичний порядок денний та одобрення гріха гомосексуальної активності під приводом прийняття та включення.

Дорогий єпископе Стрікленде, дякую тобі, що ти рішуче «служиш Господу, а не часу», як одного разу св. Атаназій докорив єпископам (Еп. ad Dracontium). Молюся, щоб якомога більше єпископів наших днів могли, як ти, піднести свій голос на захист католицької віри, надаючи таким чином духовну поживу та потіху для багатьох католиків, які часто почуваються покинутими як сироти.

Без сумніву, майбутні папи будуть вдячними тобі за твою безстрашну вірність католицькій вірі та її святим традиціям, з якою ти докладаєшся до честі Апостольської Столиці, що була частково затьмарена і заплямована нашими несприятливими часами.

Св. Йосиф, твій покровитель, «добрий та вірний слуга», нехай завжди буде поруч з тобою, а Пресвята Діва Марія, наша солодка небесна Матір, переможниця усіляких єресей, нехай буде твоєю силою та прихистком.

З глибокою повагою, у спільній святій боротьбі за Віру та з молитвою,

+ Атаназій Шнайдер