Єпископи Польщі про родину Ульмів: святість жертовної любові
  • Нед, 13/08/2023 - 15:03

У посланні напередодні беатифікації родини Ульмів польські єпископи вказують на приклад втілення заповіді любові до ближнього, навіть ціною власної смерті.

Через чотири тижні, 10 вересня 2023 р., у польському селі Маркова, що в Перемиській архидієцезії, під час Святої Меси, яку очолить префект Дикастерії у справах визнання святих кардинал Марчелло Семераро, відбудеться зарахування Слуг Божих Юзефа і Вікорії Ульмів та їхніх сімох дітей до лику блаженних Католицької Церкви. З цієї нагоди Польська єпископська конференція написала спеціальне послання про майбутніх блаженних, які загинули під час Другої Світової війни від рук нацистів через те, що переховували євреїв.

Приклад єдності з Богом

На початку послання єпископат Польщі зазначає, що пам’ять про нових блаженних, згідно Римського мартирологу, буде спогадуватись 10 вересня. Це справді історична дата, тому що ніколи в історії Католицької Церкви не було канонізоване подружжя та їхні шестеро народжених дітей та одна ще ненароджена. «Очікуючи на беатифікацію, погляньмо на приклад надзвичайної сім’ї, яка досягла святості у звичайних обставинах життя. Це джерело натхнення для сучасних подруж і сімей», – йдеться у посланні, яке запрошує водночас поміркувати над важливістю святості у сім’ї.

Бог у Христі кличе кожного до досконалості (пор. Мт. 5,48), яка є не тільки моральною якістю чи плодом людського подвижництва, але й здійсненням старозавітного Божого слова – бути образом і подобою Божою (пор. Бут. 1,26). Папа Франциск зазначає, що існує багато подружніх пар, у яких кожен з подружжя був інструментом для освячення іншого. А тому спільне життя та праця, безсумнівно, є способом духовного зростання» (пор. Gaudete et exsultate, 141). Подружжя Ульмів навчає нас, що християнське життя, яке починається з єдності з Богом, не закінчується на цьому, але переливається в служіння тим, які цього найбільше потребують.

Святість сім’ї у щоденному житті

«Юзеф і Вікторія Ульми разом зі своїми сімома дітьми віддали життя для порятунку єврейських сімей під час Другої світової війни. Вони зробили це в ім’я вірності Христові та згідно із заповіддю любові до ближнього. Їхня героїчна смерть була кульмінацією жертовної любові, що реалізовується день за днем, у звичайних обставинах подружнього та сімейного життя», – пишуть польські єпископи. Дійсно, у шлюбі важливі не стільки відзначення ювілеїв чи урочисті моменти, попри те, що їхнє значення є важливим, а радше щоденна рутина, яка з одноманітної перетворюється на приємну, якщо чоловік та дружина перебувають у єдності з Христом. Саме Він «залишається з ними, дає їм силу йти за Ним, узявши на себе свого хреста, підніматися після упадків, взаємно прощати один одному, нести тягарі один одного (Катехизм Католицької Церкви, 1642). Отже, святість для сучасних сімей полягає в тому, щоб отримати життя від Бога і вміти його передавати, що засвідчили, зокрема батьки Юзеф і Вікорія Ульми. «Нехай ця чисельна родина Слуг Божих, які очікують беатифікації, буде для всіх нас прикладом вірності Богові та Його заповідям любові до ближнього та поваги до людської гідності», – зазначав Папа Франциск під час загальної аудієнції 28 листопада 2018 року.