Єрусалим: на бенедиктинського абата напали й обплювали ортодоксні євреї
  • Втр, 06/02/2024 - 13:17

Напад і плювки на настоятеля німецького бенедиктинського абатства Успіння Пресвятої Богородиці - Дорміціо отця Нікодима Шнабеля в Єрусалимі, вчинені радикальними ортодоксними євреями, викликали обурення. Латинський Патріархат Єрусалима, який представляє католиків у Святій Землі, різко розкритикував інцидент, який стався минулої суботи біля Стіни плачу в Старому місті Єрусалима. Про це повідомляє ekai.pl.

“Латинський Патріархат засуджує неспровокований і ганебний напад”, – ідеться у заяві. Зловмисників одразу затримала поліція. “Переслідування винних у таких злочинах на ґрунті ненависті є важливим засобом стримування та покращення почуття безпеки християнського духовенства у Святій Землі, особливо в Єрусалимі”, – йдеться у заяві.

Як підтвердив отець Шнабель в інтерв’ю Радіо Ватикану, у суботу двоє єврейських радикалів напали на нього, одягненого в бенедиктинський одяг, і на його супутника, знайомого німецького журналіста. Як видно з відео, вони плювали перед ним на землю, погрожували о. Шнабелю та “ображали християнство та його засновника Ісуса Христа”. Настоятель спокійно відкинув образи та напад на нього та наполягав на фотозйомці нападників, щоб повідомити про подію в поліцію.

Отець Шнабель сказав Радіо Ватикану в неділю, що для нього було важливо налогосити, що він негайно помолився за двох нападників того вечора. “Для мене це просто сумна історія, що люди, які вважають себе побожними євреями, насправді роблять щось досить святотатське, тобто оскверняють суботу своєю поведінкою”, — сказав отець Шнабель. Напад стався пополудні у суботу, яку євреї вшановують як кінець шабату. “Проте я також стурбований антисемітизмом та ісламофобією, які зростають у всьому світі”, – наголосив бенедиктинець. На його думку, у цьому контексті важливо визнати, що існує також феномен ненависті з боку єврейських екстремістів до християн. Він сам відчуває регулярну неприязнь, про яку не завжди повідомляють медіа.

“Я вважаю, що настав час для всіх людей, які несуть відповідальність у релігійних спільнотах, переосмислити те, як вони передають віру, яку релігійну освіту вони дають, і що йдеться не про ідентичність, не про розмежування, не про створення можливих ворожих образів, а насправді лише про ідею Правила Бенедикта, що ми є шукачами Бога та всі ми – жалюгідні грішники, які потребують Божого милосердя, і що кожна людина створена на образ Бога. І якщо це справді проникне в серця віруючих, тоді релігія, цей чудовий проект пошуку Бога, може знову розкрити свою повну красу навіть в Єрусалимі”, – сказав отець Шнабель. Він зізнався, що його підтримували численні молитви представників трьох основних релігій, які запевнили його у своїй солідарності одразу після нападу.

На кадрах інциденту також видно, як літній чоловік стоїть перед настоятелем і енергійно наставляє молодих нападників. “І це теж частина правди. Але важливо, щоб усі, хто несе відповідальність у релігійних спільнотах, чітко й рішуче протистояли цим “релігійним хуліганам”. Жодна релігія не повинна займатися розпалюванням ненависті проти іншої релігії”, – зазначив отець Шнабель.

В Ізраїлі крайніми місяцями посилюються випадки плювання і словесної агресії проти священнослужителів і монахів з боку радикально налаштованих євреїв, про що неодноразово повідомляв сам отець Шнабель. Акти вандалізму щодо церков і релігійних установ стають все поширенішими. Зловмисники часто походять із суворих релігійних шкіл Талмуду (єшиви) і відмовляють неєвреям у праві сповідувати свою релігію в Ізраїлі.