Інтерв'ю

  • 12 Травень 2024 (16:05)

    В інтервʼю hromadske Глава УГКЦ відверто розповів, як контактує з Ватиканом, чи зустрічається з предстоятелем УПЦ Онуфрієм, що стоїть на заваді обʼєднанню УГКЦ з ПЦУ, як церква допомагає священникам в окупації та полоні і коли буде спільна Пасха.

  • 12 Травень 2024 (15:54)
    Серед учасників другої Всесвітньої зустрічі про загальнолюдське братерство, яку у Ватикані організувала фундація «Fratelli tutti», була українська правозахисниця Олександра Матвійчук, яка в інтерв’ю для нашої редакції розповіла про працю разом з лауреатами Нобелівської премії миру над декларацією про мир, поділилася враженнями про зустріч з Папою Франциском та підкреслила роль цінностей свободи в українському суспільстві.
  • 11 Травень 2024 (15:41)

    Розмова з ординарієм Харківсько-Запорізьким єпископом Павлом Гончаруком, який відповідає за військове душпастирство при єпископаті України про перший випуск Школи капеланського служіння, душпастирство священників у часі війни та мобілізацію духовенства.   

    Отче-єпископе, коли я переглядала фото для публікації новини про перший випуск у Школі капеланського служіння, помітила незвичайну ікону Богородиці. Що це за ікона? 

  • 11 Травень 2024 (13:48)
    «Чисто по-людськи кожен може засумніватися в своїх силах, але є Божа благодать, яка доповнює всякі наші немочі, і я на неї уповаю», – зазначає в інтерв’ю владика-номінат Теодор Мацапула, якого цими днями Папа Франциск призначив Правлячим єпископом Мукачівської греко-католицької єпархії.
  • 9 Травень 2024 (13:28)

    Видавництво «Місіонер» – найстарше в Україні. Воно було засноване ще в ХІХ столітті (1895), тож наступного року йому виповниться 130 років. Водночас історія цього видавництва охоплює різні історичні періоди — довоєнний, міжвоєнний, повоєнний, якщо говорити про Другу світову війну. Також цікавим є період відродження видавництва в роки незалежності України, зокрема в період з 2005 до 2017 рр., коли «Місіонер» впевнено зайняв своє місце на загальнодержавному рівні. 

  • 4 Травень 2024 (16:41)
    Настоятель парафії святого Архистратига Михаїла в Тисмениці на Івано-Франківщині розповідає в інтерв’ю для ватиканських медіа про глибокий досвід горя і віри, які переживають священники, коли до їхніх парафій повертаються загиблі на фронті солдати. А в контексті Великодня наголошує: «Для нас це не просто свято. Для нас – це все, бо де Христос воскрес, там смерть втікає».
  • 1 Травень 2024 (09:40)

    З наближенням свята Пасхи в розкладі богослужінь “з’являються” нові назви: Утреня страстей, Царські часи, Єрусалимська утреня, Вечірня з Літургією Василія Великого. Хтось на ці богослужіння ходить, а хтось навіть не знає, що такі існують.

    Розмовляла Іванка Рудакевич

    "Кана", 2015 рік, №4 (квітень)

    – Коли починається пасхальне тридення, у Велику п’ятницю?

  • 21 Квітень 2024 (11:25)

    Едвард Кава OFMconv (нар. 17 квітня 1978, Мостиська) — римо-католицький священник, конвентуальний францисканець, віце-президент Конференції вищих настоятелів в Україні; 13 травня 2017 року призначений єпископом-помічником Львівської архідієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні і титулярним єпископом Цілібії.

    Говорили про місію Церкви та її сучасні виклики.

     

  • 19 Квітень 2024 (11:05)

    Від 12 до 14 квітня у Павшино відбувався практичний пролайф семінар, організований Комісією у справах душпастирства сімей при єпископаті України та Мукачівською дієцезією. Про враження від зустрічі та подальші плани ми поспілкувались з очільником Комісії єпископом Радославом Змітровичем ОМІ, який увесь цей час перебував разом із учасниками.

  • 19 Квітень 2024 (11:00)

    Перебуваючи у Римі, владика Максим Рябуха, екзарх Донецький, поспілкувався з представниками агенцій «Сір» (SIR) та «Фіск» (Федерація італійських католицьких тижневиків). У розмові з журналістами єпископ-помічник Донецького екзархату УГКЦ розповів про обстріли росіянами, полонених отців-редемптористів о. Богадана Гелету та о. Івана Левицького, а також про законодавчі зміни щодо мобілізаційного віку.

    «Чи залишилося щось людяне в серцях російського народу?»

  • 19 Квітень 2024 (10:47)

    Уже втретє Україна проживає весну й час Великого посту в очікуванні Воскресіння Христового у великій війні. Тому о.

  • 17 Квітень 2024 (12:54)

    У Павшині на Мукачівщині 12-14 квітня, проходив семінар про захист життя від моменту зачаття і до природної смерті. Однією зі спікерів була Голова Всеукраїнського благодійного фонду «За гідність людини» пані Геня Самборська.

  • 11 Квітень 2024 (11:15)

    Про заповіді, зброю, пацифізм та білий прапор Папи Франциска говоритимемо з надзвичайно цікавою людиною. Мій співрозмовник сьогодні - отець Роман ЛАБА

     

  • 10 Квітень 2024 (13:16)

    Священник із Салезіянського Товариства святого Івана Боско, який служить на сході України, розповів у інтервʼю для Радіо Ватикану - Vatican News про свою участь у вишколі, який Папський Салезіянський Університет організував для салезіян і їхніх помічників, що походять з регіонів, де тривають збройні конфлікти, щоб підготувати до супроводу людей, які переживають травму.

     

  • 4 Квітень 2024 (19:31)

    Напередодні католицького Великодня прес-служба Інституту Військово-Морських Сил НУ «ОМА» оприлюднила розмову з капеланом Інституту отцем Андрієм Борковським, який тут є єдиним представником римсько-католицького духовенства.

  • 4 Квітень 2024 (19:27)

    Як голова Пасторально-міграційного відділу Української Греко-Католицької Церкви, владика Степан Сус проводить близько двох тижнів щомісяця, подорожуючи 18 країнами, які перебувають під його юрисдикцією, відвідуючи українців-емігрантів, які живуть за межами рідної країни.

    Перебуваючи сьогодні в дорозі, 42-річний єпископ здебільшого розповідає про війну, яка все ще триває в його країні, а іноді — про висловлювання Папи Франциска щодо цього.

  • 4 Квітень 2024 (13:33)

    Нелегальні літургії в закритих храмах і втеча з під носа КГБ

    Нічні моління в лісі, у Зарваниці, як в перші часи християнства

    Мотивація виховувати молодих священників для забороненої Церкви

    Живе інтерв’ю з владикою Василієм Семенюком, митрополитом Тернопільсько-Зборівським, про служіння в часи підпілля УГКЦ

  • 2 Квітень 2024 (11:00)

    «Папа Франциск чітко назвав Російську Федерацію причиною війни»

  • 1 Квітень 2024 (13:03)
    В інтерв’ю для ватиканських медіа Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Вісвальдас Кульбокас ділиться думками про те, чому вирішив відсвяткувати цьогорічний Великдень у Запоріжжі, розповідає про свої враження від молитви з місцевими католиками, а також коментує заклик Папи Франциска до загального обміну полоненими, який той зробив у цьогорічному посланні «Urbi et Orbi».
     
  • 1 Квітень 2024 (12:48)
    В інтерв’ю для Радіо Ватикану - Vatican News отець Віталій Новак зі Згромадження Місії святого Вікентія де Поля розповів про духовну і гуманітарну допомогу, яку надає його згромадження і вся Вікентійська родина людям, що найбільше страждають від війни в Україні, а також про особливу місію священика у моменти, коли люди переживають великий біль і смуток.
     

Сторінки