Іспанія: 295 евтаназій у 2022 році, найбільше – у Каталонії
  • Птн, 23/06/2023 - 15:57

У 2022 році в Іспанії було проведено 295 евтаназій, а найбільше з них – 91 – в автономному співтоваристві Каталонія, на північному сході країни. Оцінку легалізованої евтаназії у 2021 році представила в четвер асоціація “Право на гідну смерть ” (DMD). Під час організованої в Мадриді прес-конференції керівництво іспанської організації пояснило, що з червня 2021 року, коли в Іспанії легалізували евтаназію, смертельну процедуру пройшли 370 громадян. Про це повідомляє ekai.pl.

Четвергове представлення даних DMD про евтаназію збіглося із заявою керівництва іспанського відділення папського товариства Допомога Церкві в Потребі (ACN), яка визнала легалізацію евтаназії ознакою дискримінації прав християн в Іспанії. .

У березні Конституційний Суд країни постановив, що закони про евтаназію відповідають конституції. Так він відповів на подання про перевірку відповідності конституції закону про легалізацію евтаназії, поданого у 2021 році керівництвом партії Vox. У документі вони написали, що новий закон “є вкрай неконституційним”, оскільки порушує “фундаментальне право на життя”.

В Іспанії смертельно хвора людина може піддатись евтаназії. Перед цим закон вимагає від заявника провести низку медичних консультацій, щоб виключити лікарську помилку чи випадок примусового примусу пацієнта до т. зв. асистованої смерті.