Іспанія: коротший шлях до евтаназії. Конституційний Суд скасував вимогу судових рішень у справах інвалідів
  • Чтв, 08/06/2023 - 17:00

Конституційний Суд Іспанії скасував вимогу для судів виносити рішення про евтаназію людей з обмеженими можливостями в установах догляду. Вимога судових рішень у цій справі була, серед іншого, на теренах автономного співтовариства Мадрида.

Після легалізації в Іспанії у 2021 році евтаназії влада цього регіону встановила т. зв. Мадридське Агентство Підтримки Дорослих з Інвалідністю. Воно мало запобігати можливим зловживанням, пов’язаним із випадками евтаназії в центрах опіки.

Відповідно до закону в автономному співтоваристві Мадрида, будь-яка особа з обмеженими можливостями, яка перебуває під наглядом закладу допомоги, повинна була отримати дозвіл суду на евтаназію. Це рішення було призначене для захисту проти рішень про евтаназію, прийнятих дирекціями цих центрів.

Речниця уряду Іспанії Ізабель Родрігес 9 травня оголосила, що кабінет Педро Санчеса протестуватиме проти правил, які діють у громаді Мадрида, оскільки вони нібито дискримінують доступ до евтаназії для людей з обмеженими можливостями, які перебувають у закладах догляду.

У червні 2021 року Іспанія стала четвертою після Нідерландів, Бельгії та Люксембургу країною Європейського Союзу, яка дозволила евтаназію. У цій країні вона доступна для невиліковно хворих.

Іспанське законодавство вимагає, що перед евтаназією заявник має пройти низку медичних консультацій, щоби виключити медичну помилку чи випадок примусу пацієнта до асистованого самогубства, повідомляє pch24.pl.