Кардинал: Церква не проти багатих
  • Срд, 15/01/2014 - 11:59

Церква – не проти багатих, підкреслив на сторінках "L'Osservatore Romano" кардинал Рейнхард Маркс, архиєпископ Мюнхена та Фрайзінга, один з восьми членів групи для допомоги папі в управлінні Церквою.

Кардинал виступив на варшавській міжнародній конференції з проблем клімату. Однією з тем форуму був також пошук нової угоди про вільну торгівлю на індонезійському Балі. У її контексті єрарх, який вважається одним з провідних фахівців з соціального навчання, зауважив, що в умовах глобалізації "Церква має особливе завдання" – ініціацію і ведення "дебатів про майбутнє світу".

Кардинал Маркс нагадав, що саме завдяки Церкві почалася дискусія про кризу капіталізму, який сьогодні навіть багато економістів "з жалем називають помилкою". На думку німецького кардинала, помилково вважати, що десь існують ринки, які ведуть до зростання прибутку через чисту конкуренцію. Це ідеологія, зазначив він.

"Капіталізм не повинен бути моделлю суспільства, тому що не рахується з окремими долями, долями слабких і бідних," – підкреслив кардинал Маркс і додав, що мова, однак, не йде про відмову від ринкової економіки, яка є "необхідною і розумною, але має служити людині".

За словами архиєпископа, необхідна розробка програм, які посприяють новій взаємодії між ринками, товариствами та державами на глобальному рівні; необхідна співпраця, солідарність та відповідальність за загальне благо. "Церква не зневажає багатими, як написали деякі коментатори. Але нагадує, що матеріальні цінності – це засоби для досягнення мети, які не можуть бути сенсом життя», – підкреслив кардинал Маркс.

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va