Кардинал Чень: до Церкви застосовують комуністичну тактику
  • Чтв, 05/10/2023 - 16:22

Кардинал Чень, на основі свого досвіду із тактикою китайських комуністів, вбачає методи, які подаються як демократичні, однак насправді є маніпулятивними та революційними, як у «Демократичному централізмі» комуністів.

Китайський кардинал, який впродовж усього свого життя боровся із тиском китайських комуністів, написав листа до учасників Синоду про Синодальність, що стартував 4 жовтня у Римі, закликаючи їх протистояти «плану маніпуляцій».

Лист датований 21 вересня, і в ньому єпископ-емерит Гонконгу висловлює глибоку стурбованість щодо прихованого порядку денного усього Синоду, що противиться доктрині Церкви.

«Вони [організатори] починають від заклику, що ми повинні слухати усіх», - цитує слова кардинала видання «The Pillar». – «Крок за кроком, вони переконують нас, що серед «усіх» є ті, кого ми «виключили». Зрештою, ми починаємо розуміти, що вони мають на увазі людей, які відрізняються від католицької традиції сексуальною моральністю».

«Часто вони заявляють, що немає порядку денного», - додає кардинал.- «І це справді образа нашого розуму. Будь-кому видно яких результатів вони добиваються».

Видання «The Pillar» не подає повного тексту листа, однак, за їх словами, Чень вважає, що організатори намагаються встановити в Церкві демократичну систему, що суперечить єрархічній структурі Церкви, яку встановив сам Христос.

Кардинал підозрює, що синодальний процес, який, як анонсували, мав би завершитись в жовтні єдиною сесією у Римі, буде продовжено на рік, оскільки «організатори, яким не вдасться досягнути своїх цілей під час цієї сесії, хочуть отримати більше часу для маневрів».

Для китайського кардинала цілком зрозуміло, що результати Синоду є вже підготовлені. За його словами, «учасників запросили «очікувати «несподіванок» від Духа», а така мова передбачає наперед визначені результати Синоду. «Очевидно, їм вже відомо яких несподіванок слід очікувати», - пише Чень. На думку кардинала, малі мовні групи, в яких обговорюються теми Синоду, мають допомогти маніпулювати результатами Синоду. Він каже, що працівники секретаріату синоду є «дуже ефективними у мистецтві маніпулювання», тому закликає учасників Синоду «не піддаватись їм», коли «вони скажуть вам іти молитись, перериваючи сесії Синоду».

У листі від 21 вересня, кардинал Чень вказує на паралель із німецьким Синодальним шляхом, що «є революційною зміною конституції Церкви та морального вчення про сексуальність», і який Папа так і не зупинив.

Таким чином, кардинал Чень, на основі свого досвіду із тактикою китайських комуністів, вбачає в дії методи, які подають як демократичні, однак насправді вони є маніпулятивні та революційні, як і в комунізмі. Німецький священник Франк Унтергальт у своєму аналізі Синоду назвав його «Жовтневою революцією Католицької Церкви».

Цей метод можна описати як «демократичний централізм»: ззовні він виглядає як демократія, однак насправді ним керує невелика група людей, свого роду «центральний комітет». Якщо ми подивимось на сьогоднішній Синод про Синодальність, то власне це і відбувається: групка із п’яти організаторів – центральний комітет – складається із людей, які прагнуть змінити церковну доктрину в питаннях ЛГБТ та жіночих «свячень». За підтримки та мовчазної згоди самого Папи, вони керують дискусіями і результатами, а тим, хто намагається протистояти цим змінам, закривають рота і виключають.

Як інформує LifeSiteNews, від певного джерела вони дізнались, що чорновий варіант результатів Синоду був готовий більше двох місяців тому.