Кардинал Дука: Саме Іван Павло II поклав край фальшивій толерантності
  • Птн, 06/12/2019 - 12:45

Однією з причин сексуальних скандалів у Церкві є ослаблення канонічного права, яке в минулому функціонувало більш точно і безумовно, – вважає кардинал Домінік Дука, примас Чехії. Він наголошує, що раніше єпископ не мав труднощів у вирішенні таких проблем. Наприклад, коли виявилося, що хтось є гомосексуалістом, – каже кардинал Дука – його треба було негайно усунути. Потім, однак, під час сексуальної революції та Собору, все це стало більш дискусійним. Стверджувалося, що не можна покарати людину за те, на що вона не має впливу. Відбулося більше відкриття, залишилася тільки сповідь і ніхто з цим не справлявся, – згадує 77-річний кардинал Дука. Він наголошує, що перелом ввів лише Іван Павло II, який свого часу чітко сказав «досить», поклав край цій фальшивій толерантності та вказав на потребу співпраці з поліцією та судовою владою.

 Сексуальні скандали – це одна з тем широкої розмови кардинала Дука та провідного чеського кінорежисера Іржі Страха, що опублікована в журналі «Xantypa». Архиєпископ Праги нагадує, що якщо йдеться про використання неповнолітніх, то в Чеській Церкві це досі є маргінальні випадки. З 1990 року лише у десятьох справах винесли вироки.

Іржі Страх також запитує про зростаючий розпад Чеської Церкви. Ключову роль тут відіграє празький священник Томаш Галік, який публічно критикує кардинала Дука і збирає довкола себе його опонентів. «Якщо б хтось на знімальному майданчику весь час казав мені, що все, що я роблю, є неправильно і постійно кидав мені колоди на ноги, то моїм святим правом режисера було б викинути його. Чи Архиєпископ Праги не може цього зробити?» – запитує чеський режисер. «Я не можу собі цього дозволити і навіть не хочу, – відповідає кардинал Дука. Якщо тебе пов’язує з кимось частинка спільного життя, багато з ним переживеш, співпрацюєш, то потім не так просто сказати: йди, щоб я тебе не бачив!».

На думку Архиєпископа Праги, поділ Церкви на два табори свідчить про нездатність вести діалог, відсутність демократичного ставлення. Проблема сьогоднішнього суспільства – це страшна ненависть. Якщо хтось не влаштовує мене, я все зроблю проти нього. Якщо ви не вибрали мого кандидата, я не буду співпрацювати з вами. З цього погляду, зазначає кардинал Дука, сталася жахлива політизація суспільного, культурного та релігійного життя.

Архиєпископ Праги також згадав про те, що його звинувачують у занадто великій дружбі з чеськими президентами. Він зізнався, що з Мілошем Земаном знайомий давно, багато знав про його особисте життя та проблеми. «Я би збрехав, якби сказав, що ми не підтримуємо дружніх стосунків, хоча іноді ми не погоджуємося», – сказав чеський примас. Він мав багато дискусій з Вацлавом Клаусом, також на релігійні теми. «Ми поважаємо один одного і розуміємо один одного в багатьох питаннях», – підтверджує кардинал Дука. Дружба з Вацлавом Гавелом, згадує він, розпочалася в комуністичній тюрмі. Він також згадує свою останню зустріч з колишнім президентом, коли на прощання Гавел, який усе життя оголошував себе агностиком, визнав свою віру в Бога. «Ярославе, – сказав Вацлав Гавел, звертаючись до кардинала Дука його громадянським, тюремним, а не релігійним ім'ям, – ми це знаємо, Він існує!».