Кардинал Каффарра: у справі dubia йдеться про вічне спасіння людей
  • Втр, 17/01/2017 - 10:43

Карло Каффарра, один із чотирьох кардиналів, котрі висловили Папі Франциску dubia з проханням роз’яснити «Amoris Laetitia», сказав, що роз’яснення є необхідним через те, що тлумачення єпископів розходяться між собою. За його словами, ця справа є особливо важливою, оскільки на кону є вічне спасіння людей.

В інтерв’ю італійській газеті «Il Foglio» кардинал Каффарра сказав: «Ми говоримо не про другорядні питання. Ця дискусія не про те, чи споживання риби порушує піст чи ні. Це – серйозне питання для життя Церкви і вічного спасіння вірних», повідомляє Catholic Herald.

Кардинал продовжив: «Завжди слід пам’ятати, що верховним правом Церкви є вічне спасіння вірних, а не інші турботи. Ісус заснував Свою Церкву для того, щоб вірні мали життя вічне, і жили ним в повноті».

В інтерв’ю кардинал також сказав, що замішання і тривога в Церкві, як наслідок «Amoris Laetitia», є настільки очевидними, що «лише сліпий» не побачить їх.

«Стосовно цих основоположних питань, які стосуються таїнств (подружжя, сповіді та Євхаристії) та християнського життя, одні єпископи говорять одне, інші – цілком протилежне, і усі з наміром подати добру інтерпретацію того ж тексту», – говорив кардинал.

Пояснюючи причини подання dubia, кардинал сказав, що текст «Amoris Laetitia» можна читати в рамках безперервності католицької доктрини. Однак виникли широко розповсюджені тлумачення, що суперечать вченню Церкви про Причастя і моральні абсолюти. Він додав, що вони не мали наміру робити подавати ці сумніви публічно, однак вирішили опублікувати їх тоді, коли їм стало зрозуміло, що Папа не відповість на їх запит.