Кардинал Кох: наслідок втрати віри – знецінення людського життя
  • Птн, 26/01/2024 - 11:40

«Християнство в Європі перебуває в дуже критичній ситуації. Це стосується всіх християнських Церков, а не лише Католицької», – заявив префект Дикастерії сприяння єдності християн кардинал Курт Кох у розлогому інтерв’ю швейцарському тижневику Weltwoche.

Швейцарський кардинал вважає, що однією з причин кризи є скрутне становище самих Церков, пов’язане з болючою проблемою зловживань з боку духовенства. Але причини, через які люди залишають Церкву, також є глибшими. Одна з них – брак євангелізації. «Ми не надто переконані в цінності та красі звістки, яку нам довірили і яку ми повинні проголошувати, а відтак нам бракує відваги, щоб її справді проголошувати. Можливо, це також тому, що ми вже не знаємо власної віри», – зазначив він.

«Найбільша загроза криється в тому, що Церква вже не є достатньо переконаною у своєму християнському посланні і не здатна його передавати. Якщо вона обмежить це послання, відійде від нього, перестане заглиблюватися в нього, проголошуючи його з переконанням, що може дати людям найбільший дар з усіх», – підкреслив кардинал.

Префект Дикастерії сприяння єдності християн зазначив, що у вірі першість належить Богові, який першим заговорив до людини, об’явився, не є мовчазним Богом, але Богом, який говорить, який промовив до народу Ізраїлю, який заговорив в Ісусі і об’явився нам. «Віра не означає вигадувати щось з нуля. Віра означає: Бог об’явився мені, і моя відповідь – я вірю Йому».

Кардинал Кох говорив про кризу Церкви та її вплив на суспільство і зазначив, що ті, хто відмовляється від віри в Бога, віддають себе на поталу забобонам. «Скрізь, де люди не вірять у трансцендентного Бога, вони піддаються спокусі вважати найвищою цінністю тимчасові, кінцеві речі – ідеологію. Смерть Бога в кінцевому підсумку призводить до смерті людини», – застеріг він.

Зокрема, йдеться про гідність людської особистості. Невипадково в сучасній меритократії дві проблеми злилися воєдино. Це питання абортів і питання евтаназії. «Якщо продуктивність стає найвищою цінністю, то людське життя, яке ще не може нічого досягти, ненароджене життя, життя немовляти, і людське життя, яке вже не може нічого досягти, старе життя, хворе життя, вмираюче життя, більше не мають високої ринкової вартості», – зазначив швейцарський кардинал. Він додав, що те, що ми маємо сьогодні серйозні проблеми, пов’язані з початком і кінцем життя, також є наслідком втрати віри.

У цьому контексті, думаючи про суспільство, він хотів би, щоб люди схаменулися і припинили жахливі війни. Християнство може зробити тут значний внесок, оскільки має чітке уявлення про те, що таке мир.

Мир повинен бути пов’язаний зі справедливістю, а також з поклонінням Богу, пояснив кардинал Кох. «Давайте серйозно поставимося до різдвяної пісні ангелів: «Слава в вишніх Богу, і на землі мир людям Його благовоління». Ми завжди любимо чути другу частину і забуваємо першу. Тільки тоді, коли Богові поклоняються так, як він того заслуговує, може бути справжній мир на землі», – сказав префект Дикастерії сприяння єдності християн.