Кардинал Мюллер про єпископів, які борються проти традиційного римського обряду: це дитяча поведінка
  • Чтв, 08/02/2024 - 15:50

Боротьбу деяких єпископів із відправлянням Святої Літургії у традиційному римському обряді кардинал Ґерхард Мюллер назвав "дитячою поведінкою". На його думку, вони "таким чином розраховують на вигоду у Ватикані".

В інтерв’ю католицькій телевізійній мережі EWTN колишній префект Конгрегації Доктрини Віри наголосив, що священникам і вірним, які надають перевагу традиційному римському обряду, потрібна більша “душпастирська чутливість”. Про це інформує ekai.pl.

На прохання прокоментувати нещодавнє звільнення двох священників-місіонерів св. Івана Хрестителя єпископом Джоном Іффертом з Ковінгтона, штат Кентуккі, він сказав, що деякі єпископи “дивляться на Рим і кажуть Святішому Отцеві: “Я відштовхнув цих людей, і тому я очікую підвищення, іменування архиєпископом або кардиналом”. Це дитяча поведінка деяких єпископів“.

Ці ієрархи Церкви, за словами кардинала Мюллера, намагаються здаватися “відкритими” та “ліберальними”, в той час як їм бракує теологічної компетенції.

Кардинал Мюллер зазначив, що “важливіше те, що Свята Літургія взагалі відправляється”. Він додав, що питання обряду в цьому плані має другорядне значення. На його думку, якщо священники будуть надто суворі до мирян, які надають перевагу традиційному римському обряду, вони створять враження, що вони байдужі до вірних. Кардинал попередив, що це може роздратувати вірних і вони можуть відвернутися від Церкви.

Єпископ Джон Іфферт наприкінці січня оголосив про звільнення двох священників, які, на його думку, “неодноразово принижували сучасну форму Святої Літургії у своїй парафії”. Єпископ попросив звільнення пароха о. Шеннона Коллінза і наказав усунути вікарія о. Шона Копчинського. Єпископ Іффферт висловив “серйозне занепокоєння” щодо їхніх душпастирських повноважень. Він писав, що вирішив їх звільнити “після того, як дізнався, що о. Коллінз проголошував на парафії, що свята жертва літургії, яку відправляють у сучасній римо-католицькій літургії, є “неактуальною”, не зберігає “буквально нічого зі старого”, і що реформа літургії була мотивована ненавистю до традиційних католиків і стародавніх літургій Риму”.

Єпископ Ковінгтон наголосив, що його рішення було узгоджене з вікаріями, деканами та іншими єпископами. Він також анонсував контроль щодо звершення літургії в інших парафіях.